Insändare. Sämre arbetstider och lägre lön - ”tack” för det avtalet!

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är kritisk till avtalet om arbetstidsförkortning för nattpersonal inom vård och omsorg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vill rikta ett stort "tack" till Kommunal som drivit igenom avtalet om arbetstidsförkortning för nattpersonal, och till vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad för genomförandet av detta.

Nattpersonal får i år hela 150 kronor i löneökning på en heltid, den låga summan beror på arbetstidsförkortningen som skulle ge ökad återhämtning. Då de flesta jobbar deltid blir det i slutändan cirka 80 kronor extra i näven för 80 procents tjänst.

"Vilket fantastiskt tillskott i kassan!" kanske någon tänker nu. Håll den tanken.

Med arbetstidsförkortningen förlorar nattpersonalen en del av sin ob-ersättning, på 80 procents tjänstgöring går man miste om ungefär 160 kronor efter skatt i månaden. Summan blir alltså en lönesänkning, 80 kronor mindre ut per månad.

För dessa förlorade pengar får man ingen ökad återhämtning heller, utan arbetspassen börjar en halvtimme senare bara. En halvtimme extra på kvällen då man ändå bara väntar på att gå till jobbet. Andra kommuner har tagit bort ett arbetspass istället, men icke Karlstad kommun.

Det finns dessutom de som går på blandad tjänst, med både natt- och dag-/kvällspass. Dessa får inte ta del av arbetstidsförkortningen, men då nattpassen blir kortare måste de förlorade timmarna där tas igen genom extra dagpass istället.

Alltså, nattpersonal får sämre arbetstider och lägre lön på grund av avtalet. De med blandad natt/dag får fler arbetspass till samma lön. Dagpersonal får gå kvar ännu längre på kvällen när natten börjar senare och får mindre tid till återhämtning.

Tack, vård- och omsorgsförvaltningen för att ni i rättvisans namn förstör för alla!

Tack, Kommunal, för att ni ansvarslöst driver igenom avtal som bara försämrar!

Uppgiven undersköterska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.