Insändare: Personal larmar: Patienter väller in på akuten i onödan

Publicerad:
”Vi måste hjälpas åt att få ner antal sökande till akutsjukvården”, skriver insändarskribenten. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Patienter väller in på våra akutmottagningar. Många ska absolut vara på akuten, men cirka 95 procent är inte akutsjukvård. Patienten orkar inte ringa vårdcentralen eller kan inte få en tid på en gång mot sin huvudvärk man haft i tre månader eller öronvärk eller feber i tre timmar.

Egenvården har helt slutat fungera, alla ska ha quick fix direkt. Magsjukor väller in – man torkar inte ut efter magsjuka i en dag eller två timmar, vätskeersättning är en riktigt bra sak, testa!

Vårdcentralerna har inte tid eller lust att ta emot patienter som söker och tycker de kan gå till akutmottagningen, 1177 tycker allt är brådskande och ska in direkt till akuten.

När egenvårdsråden försvinner och man söker akut så kan man räkna med att man får vänta, man blir inte snabbt prioriterad bara för att man söker akuten, utan sjukast går först i alla lägen, både vuxen som barn!

Alvedon och Ipren är en annan bra uppfinning som faktiskt hjälper mot både värk och feber och, nej, om du har ett barn som alltid leker men nu fått en temp på 39 grader och vill bara ligga på soffan, ja, fråga dig själv; hade du sprungit runt med en hög temp!? Nej, precis, få ner tempen så kommer barnet att orka äta och dricka!

Vi måste hjälpas åt att få ner antal sökande till akutsjukvården. Vi älskar vårt jobb men även vi är slitna efter pandemin och allt vi ber om är att tänka ett varv till innan ni åker till akuten!

Älskar mitt jobb

Artikeltaggar

AkutsjukvårdInsändare

Läs vidare