Hoppa till huvudinnehållet

Gamla skolan lades ned – obemannad butik öppnar i ”Asped centrum”

Publicerad:
Aspeds skola har efter nedläggning som skola blivit Asped centrum, som öppnar butik.
Aspeds skola har efter nedläggning som skola blivit Asped centrum, som öppnar butik. Foto: Privat

När Aspeds skola i Vitsand lades ned och eleverna flyttades till andra skolor, togs fastigheten över av Brockensjöarnas byalag. Då bildades Asped centrum.

Det finns redan flera verksamheter i huset och här kommer en till – någon gång efter påsk ska en obemannad livsmedelsbutik kunna öppna.

Det är inte helt klart när en obemannad butik kan öppna i Vitsand. Målet är någon gång efter påsk.

Men behovet finns eftersom gamla Vitsandsboa stängde för flera år sedan och Vitsandsbornas alternativ är att åka de över två milen till Torsby för att handla.

Planerna på ett nyöppna butik i Vitsand har funnits förut, men genom ett EU-projekt i Torsby kommun blev Brockensjöarnas byalag tillfrågade om att installera samma digitala lösning som Hovfjällets livs har öppnat under en testperiod.

Peter Stolpe vid krocket-VM i Vitsand. ARKIVBILD
Peter Stolpe vid krocket-VM i Vitsand. ARKIVBILD Foto: Morgan Bäckvall

– Då var det klart att vi nappade när vi ändå haft den idén från början, säger Peter Stolpe.

Det är ett samarbete med Nordvärmlands livs i Ambjörby som redan idag har utkörning av varor, senast till Hovfjällets livs och till Aspeds skola när det väl öppnar.

Butiken kommer att bli i ett av de gamla klassrummen

Butiken kommer att bli i ett av de gamla klassrummen
Peter Stolpe, Brockensjöarnas bylag

– Vi håller på för fullt med att få ordning på det som åligger oss med bygglov och handikappramper. Butiken kommer att bli i ett av de gamla klassrummen. Innan april är slut ska vi väl vara igång, säger Peter Stolpe.

Brockensjöarnas byalag inreder gamla skolan med samlingslokaler.
Brockensjöarnas byalag inreder gamla skolan med samlingslokaler. Foto: Privat

Det blev stora protester och manifestationer när Aspeds skola lades ned och eleverna flyttades till andra skolor, men byalaget har kunnat fylla den gamla skolan med verksamheter och huset har fått namnet Asped centrum.

– Ett klassrum hyr Torsby kommun av oss för hemtjänstens verksamhet. Två garage är uthyrda till företagare i bygden. En lokal är iordningställd för förskola, eller säg barnverksamhet, säger Peter Stolpe.

– Vi får se vad vi kan få till för barnen, för det börjar på att bli en del barn här och det är dumt, tycker vi, att föräldrar ska behöva köra dem till Torsby och åka hit och jobba.

Byalaget får intäkter på uthyrning och bland annat hyrs gymnastiksalen ut, liksom matsalen.

Det är dop och kalas och det är föreningar som ska ha årsmöten. I idrottshallen är det bordtennis, gympa, cirkelträning och innebandy.

– Uthyrningen gör så att vi har näsan över ytan, men vi har inte till investeringar, säger Peter Stolpe.

Namninsamling: Oskar, 3, och Emil, 1, kan få tre mil till förskolanFöräldrar vill rädda skolan med öppet brevBUN:s beslut: Aspeds skola avvecklasFortsatta beslut om avveckling i AspedAspeds skola fortsatt nedläggningshotadFöräldrar demonstrerar för Aspeds skolaIngen demonstration för Aspeds skolaFöräldrarna kunde inte rädda Aspeds skolaFöräldrar söker juridisk hjälp om Aspeds skolaFöräldrar överklagar skolnedläggningDemonstration i Sysslebäck: "Det handlar om hela livssituationen"

Artikeltaggar

Aspeds skolaNyheterTorsby kommunVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.