Hoppa till huvudinnehållet

Ebba Busch i Värmland: ”Jag är här och smyger ibland”

Publicerad:
Ebba Busch (KD) tycker inte att regionerna gör ett tillräckligt bra jobb med hälso- och sjukvården. Istället bör staten ta över ansvaret, menar hon. Foto: Helena Karlsson

Ebba Buschs erfarenhet av Karlstad är knapp, men desto mer kan hon om resten av Värmland.

– Jag är här och smyger ibland i skogarna fast jag inte alltid berättar om det, säger hon när KD-dagarna inleds i Karlstad.

Kristdemokraternas årliga medlemsmöte, så kallade KD-dagarna, inleds under fredagen på Karlstad CCC. Under två dagar ska medlemmarna diskutera sin politik inför valet i september. Högt upp på dagordningen står förstatligandet av sjukvården. Regionerna gör inte ett tillräckligt gott jobb, det menar partiledaren Ebba Busch.

– Det finns regioner som gör ett jättebra jobb, men man kommer bara så långt i ett system som är från mitten av 1800-talet. Vi vill att vårdproffsen ska in och styra. Det är många gånger inte fritidspolitiker som är bästa på att göra det, säger hon.

– Regionerna är generellt sett, även om det finns goda exempel, inte bra arbetsgivare.

Du är tuff i din kritik mot regionerna, är det rättvist?

– Det är sånt som är belagt i olika typer av utvärderingar av olika typer av vårdsystem. Vi har tittat på flera länder i Europa. Ingen av dem har den här typen av styrning av högspecialiserad vård där det är väldigt mycket fritidspolitiker som i praktiken styr.

För att sänka de skenande mat- och drivmedelskostnaderna vill Ebba Busch tillfälligt ta bort energiskatten och sänka reduktionsplikten.
För att sänka de skenande mat- och drivmedelskostnaderna vill Ebba Busch tillfälligt ta bort energiskatten och sänka reduktionsplikten. Foto: Helena Karlsson

Problem i vården

Vinsten med ett förstatligande av hälso- och sjukvården är enligt Ebba Busch att det främjar en jämlik vård. Samtidigt finns det kritiker som menar att centralisering kan innebära att vården på landsbygden utarmas.

– Det är inte en centralisering av vården. Det är ett nationellt ansvar för vården. I dag är det 21 olika regioner som har ansvar för vården, som inte har kompetensen, och som inte har musklerna, för att ta ett helhetsgrepp. Då är det många gånger de som bor utanför de stora städerna som får betala mest för det.

Vilka konkreta lösningar ser du på bemanningskrisen?

– Vi vill genomföra en särskild lönesatsning för vårdpersonal i stort. Vi har avsatt extra medel i vårt budgetalternativ för just vårdplatser. Vi vill också ha en nationell styrning av utbildningsplatserna.

Intresse för jakt

Det är inte storstadskommunen i Värmland som fått flest besök av Ebba Busch genom tiderna. Det avslöjar den jaktintresserade partiledaren.

– Jag har varit här ganska mycket i skogarna. Människorna är det bästa. Jag upplever att man förhåller sig till hierarki på ett annat sätt här, man ser folk och så är det lite skit samma om man råkar vara partiledare. Den approachen uppskattar jag.

KD-dagarna hålls på Karlstad CCC fredag och lördag.
KD-dagarna hålls på Karlstad CCC fredag och lördag. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Ebba BuschKarlstadKristdemokraternaPolitikPolitiker

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.