Den 18 mars kontrollerade polisen fartsyndare på Museigatan i centrala Karlstad.
Polisen kan nu konstatera att okunskapen är enorm kring vad som faktiskt gäller på gångfartsområden.
– Vi bötfällde 74 stycken. Det var möjligtvis ett tiotal som höll hastigheten, varav de flesta var körskolebilar, säger Mikael Blomberg, trafikpolis på Region Bergslagen.
Den 18 mars testade polisen ett nytt grepp på Museigatan utanför Stadshotellet i Karlstad. I området, där gångfart råder, är den högsta tillåtna hastigheten sju kilometer i timmen.
Ett faktum som gick många förbi.
– Den lägsta vi rapporterade körde i 22 kilometer i timmen, vilket ändå är tre gånger snabbare än man faktiskt får köra, säger Mikael Blomberg.
I 2,5 timmar stod polisen och uppmätte 74 fartsyndare med sitt nya laserverktyg. Kontrollen genomfördes på begäran av de boende i området.
– Det finns en problematik på vägsträckan. Vid just det här tillfället valde vi att använda oss av en laser för att det inte skulle bli några osäkerheter, förklarar Mikael Blomberg.
Den högsta hastigheten som rapporterades låg på uppåt 45 kilometer i timmen.
– Sedan bevittnade vi även två stycken omkörningar. Bilister som alltså körde om andra motorfordon på en gågata, vilket är högst olämpligt.
Bilar har väjningsplikt
Enligt Mikael Blomberg finns det ett stort kunskapsglapp kring vilka lagar och regler som råder inom ett gångfartsområde.
– Tittar vi på Trafikförordningen så står det klart och tydligt att fordon inte får framföras med högre hastighet än gångfart, och gångfart är inte 20 kilometer i timmen. Det springer man inte ens.
Han trycker även på det faktum att alla fordonsförare faktiskt har väjningsplikt mot de gående.
– Många bilister verkar tro att det motsatta råder, att de gående har väjningsplikt gentemot dem.
Han fortsätter:
– På Museigatan finns det heller ingen separerad del av vägbanan som är till för gående eller cyklister. Tanken är att alla ska samsas, och det kan uppstå riktigt farliga situationer om man framför en bil i över 20 kilometer i timmen där. Det är dessutom mycket barn som rör sig på gatan.
Det har tidigare blivit en del missförstånd och felaktigheter från polisens sida, enligt Mikael Blomberg. Att boten startar på 2 000 kronor och sedan stiger med 400 kronor för varje fem kilometer, stämmer inte.
– En bötesbeloppsskala finns inte på en gågata. Det är ett fastställt belopp som gäller, på 2 000 kronor. Oavsett om man kör i 15 eller 30 kilometer i timmen.
Vad fick ni för reaktioner från de bilister som bötfälldes?
– Många tror att det är 30 som gäller på gångfartsområde, men det hör man ju på själva ordet ”gångfartsområde”, att fordonet ska framföras i gångfart.
– Trots att det ingår i teorin för att ens få ta ett körkort så vet inte gemene man vad som faktiskt gäller. Det är helt bedrövligt, säger Mikael Blomberg.
”Ett bra hjälpmedel”
Det var första gången som polisen använde sig av det nya laserverktyget på den typen av väg – men antagligen inte den sista.
Liknande problematik finns på flera andra ställen i Värmland, enligt Mikael Blomberg.
– I Kil bland annat har man bekymmer på Storgatan, som också är ett gångfartsområde. Vi tänker fortsätta kontrollera efterlevnaden av hastighetsgränser inom gångfartsområden. Om vi gör det på ett liknande sätt med laser eller något annat verktyg, det återstår att se. Men det är ett bra hjälpmedel, som vi nu använde oss av för att det inte skulle bli några diskussioner.
Polisens nya grepp – fartkontroll med laser utanför Stadshotellet: ”Komiskt”Fakta
Vad gäller för gågata och gångfartsområde?
På en gågata och i ett gångfartsområde gäller särskilda krav.
• Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart (5-7 km/tim).
• Du får inte parkera fordonet.
• Du som är förare har väjningsplikt mot gående.
• Du får inte köra ett motordrivet fordon på en gågata annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för:
– varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,
– transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,
– transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan eller
– transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.
Elsparkcyklar då?
För elsparkcykel gäller samma trafikregler som för cykel, förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt, men:
• Kör du på trottoar, gångbana, gågata eller i ett gångfartsområde får du endast köra fordonet i högst gångfart (5-7 km/tim).
• Du har väjningsplikt mot gående.
• Om det finns en cykelbana, ska du använda den.
Hur mycket kan man få i böter på gånggata?
– Framför man ett motordrivet fordon klass 1, klass 1 moped eller över ligger bötesbeloppet på 2 000 kronor om man kör över 7 km/tim.
– Framför man en moped klass 2, cykel eller elsparkcykel ligger bötesbeloppet på 1 000 kronor man kör över 7 km/tim.
Källa: Transportstyrelsen