Vi kan tänka oss lyckliga – och tvärtom

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Marita Sjöquist
Vilka är vi egentligen? Vi som å ena sidan startar krig och å andra sidan offrar våra liv för att rädda andra?

Mysteriet människan har förbryllat oss sedan urminnes tider. Är vi i grunden goda eller onda?

Hur vi väljer att se på mänskligheten påverkar såväl oss själva som mänskligheten i stort så det är klokt att väl tänka igenom sin egen ställning till den eviga frågan om ond vs god.

Om jag skulle välja att tro att de infekterade, konfliktfyllda och många gånger destruktiva tvister jag dagligen möter i mitt arbete skulle utgöra regeln för mänsklig interaktion skulle det sannolikt förändra mig i grunden.

På samma sätt, om jag tror att det jag hör om på nyheterna inte utgör undantagen utan regeln skulle jag till slut bli rädd för allt och alla.

Egna sanningar

I mitt jobb blir det så tydligt att en absolut sanning sällan finns. Varje part har en egen version av vad som har hänt och om vad som är rätt och vad som är fel. Det är ofta helt olika verklighetsuppfattningar som möts. De flesta har inget ont uppsåt, de flesta vill bara stå upp för sig själva och för vad de tycker är rätt. Men parterna tolkar inte sällan varandras motstånd som ren och skär ondska. Det är vad de förväntar sig att se och det är just vad de får se.

Om jag har en förväntan om att min syster, när arvet efter våra föräldrar ska hanteras, kommer att vara närig och kräva att få mer, hävda att de pengar jag fick av min pappa när jag var mellan jobb ska betalas tillbaka. Då skulle jag agera därefter. Jag skulle redan från början interagera med min syster på ett defensivt sätt, mitt tonfall, val av ord och mitt kroppsspråk skulle spegla vad jag förväntade mig av henne. Min syster å andra sidan kanske inte hade en tanke på att kräva mer men känner av mina signaler och reagerar på mitt bemötande. Hon känner att hon måste stå upp för sig själv, trots allt.

Motsatt effekt

Nocebo från latinets ”jag ska skada” är motsatsen till placebo ”jag ska behaga”. Placeboeffekten känner de flesta av oss till då den visar att vi genom att tro att vi är friska faktiskt kan bli friska. Noceboeffekten verkar i rakt motsatt riktning. Vi kan tänka oss sjuka. Våra förväntningar påverkar resultatet, kort sagt. Det här gäller såväl vår fysiska kropp som vårt psyke. Om jag tror att vi människor i grunden är goda, om jag möter världen med den inställningen, kommer jag säkert att åka på däng ett par gånger (undantagen), men majoriteten av tiden blir mitt liv enklare och trevligare att leva.

De låsningar jag många gånger ser i tvister mellan släktingar, syskon och före detta äkta makar tror jag till stor del beror på parternas förutbestämda uppfattningar om varandras agendor. Jag vet redan vad du kommer att säga och varför. Jag har redan bestämt att vi tycker olika. Jag har redan bestämt att du gör det du gör för att 1. Du är närig 2. Du vill mig illa 3. Du nog är lite psykopatiskt lagd. Det kan vara riktigt intressant att ha ett samtal med två motparter som säger precis samma saker om varandra.

Historia med sant budskap

Som avslutning vill jag på detta tema bjuda på en liten historia som florerat i litteratur och på nätet ett gott tag men som jag inte har funnit någon källa till, den återfinns bland annat i boken ”Humankind” av Rutger Bregman (lästips!):

En morfar sa en gång till sitt barnbarn: ”Det pågår en strid inom mig, en strid mellan två vargar. Den ena är ond, argsint, girig, avundsjuk, arrogant och feg. Den andra är god, lugn, kärleksfull, anspråkslös, generös, ärlig och pålitlig. De här båda vargarna slåss inom dig också och inom alla andra människor.”

Pojken tänkte efter en stund och sa: ”Vilken varg kommer att vinna?”

Den gamle mannen log.

”Vargen som du matar.”

Sara Hjalmarsdotter Gund

Jurist och partner på byrån Wermlands juridiska i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.