Hoppa till huvudinnehållet

Styrelsen säger ja: Då tar länsmuseet över Lesjöfors museum

Publicerad:
Lesjöfors museum kommer från 1 maj att ingå i Värmlands museum.
Lesjöfors museum kommer från 1 maj att ingå i Värmlands museum. Foto: "Lena Richardson"

Styrelsen för Värmlands museum har nu gett klartecken: museet ska ta över Lesjöfors museum. Den 1 maj i år tar länsmuseet över verksamheten.

– Vi är oerhört glada över att Lesjöfors museum nu blir en del av Värmlands museum. Därmed säkras museet som en viktig del av det värmländska kulturutbudet, säger Ulrika Jacobs, ordförande i styrelsen för Värmlands museum i ett pressmeddelande.

NWT har tidigare skrivit om planerna och nu har sista steget tagits. Styrelsen för Stiftelsen Värmlands Museum har tackat ja till gåvan från Kulturföreningen Rikoschetten, som tills nu drivit museet i Lesjöfors.

– Lesjöfors museum är ett fantastiskt och faktiskt helt unikt museum som har vuxit fram under decennier tack vare eldsjälar som Larseric Vänerlöf. Vi är väldigt tacksamma för gåvan och för att Region Värmland och Filipstads kommun möjliggjort övertagandet, säger länsmuseichef Åsa Hallén i samma pressmeddelande.

Nya möjligheter

Däri konstateras också att länsmuseet normalt sett är mycket restriktivt med att ta emot nya föremål till samlingarna och införliva nya verksamheter.

Nu tar man ändå över ett helt museum, med utställningar, inventarier och samlingar.

”Lesjöfors museum är ett fantastiskt och faktiskt helt unikt museum”, säger Åsa Hallén, museichef.
”Lesjöfors museum är ett fantastiskt och faktiskt helt unikt museum”, säger Åsa Hallén, museichef. Foto: Lena Richardson

Styrelsen ser starka skäl till detta, eftersom driften kan samordnas av Lesjöfors museum och Långbans gruv- och kulturby, där museet redan har verksamhet, sedan 1991. Lesjöfors museum ger också ett viktigt tillskott till länsmuseet:

– Lesjöfors museum ger oss helt nya möjligheter att belysa 1900-talets historia och ge perspektiv på de samhällsomvandlingar som format det samhälle vi lever i idag, något som är viktigt nu och för framtida generationer, säger Åsa Hallén.

Finansiering fixad

Frågan från föreningen kom redan 2018. ”Möjligheterna för ett övertagande har sedan utretts och styrelsen har ställt sig positiva förutsatt att finansiering av den årliga driften ordnas”, skriver Värmlands museum i ett pressmeddelande.

Den saken är nu klar. Som NWT tidigare berättat har Kulturrådet skickat öronmärkta medel till Region Värmland, som nyligen beslutade att bidra med ett årligt anslag på 660 000 kronor för driften. Utöver detta har Region Värmland beviljat ett startbidrag för övertagandet på 400 000.

Länsmuseet och Filipstads kommun har också tecknat ett avtal, som innebär att kommunen kommer att bidra med ett verksamhetsbidrag och genom att upplåta fastigheten.

Artikeltaggar

FilipstadKarlstadLesjöforsLesjöfors museumNöje/KulturSamhälleVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.