Hoppa till huvudinnehållet

Underhållsstopp ska minska Gruvöns fossila utsläpp

Publicerad:
Ett stort underhållsstopp pågår just nu på Gruvöns bruk.
Ett stort underhållsstopp pågår just nu på Gruvöns bruk. Foto: Tommy Andersson

Den här veckan pågår ett underhållsstopp på Gruvöns bruk. En stor anledning till det är att användningen av fossila bränslen ska minskas kraftigt.

Underhållsstoppet inleddes under helgen och planeras pågå till den 7-8 april, enligt ett pressmeddelande från Billerud/Korsnäs/Gruvön.

1 200 entreprenörer från 160 olika företag deltar i arbetet tillsammans med Gruvöns egna anställda.

Ett av de större arbetena som görs är att installera en elpanna som ska komplettera den befintliga sodapannan och fastbränslepannan. Med detta kommer företaget kunna minska användningen av fossila bränslen från 1,5 procents förbrukning 2021 till närmare 0 procent i år, enligt pressmeddelandet.

– Genom att komplettera Gruvön med en elpanna så kommer vi kunna använda den i större utsträckning istället för fossila bränslen vid extra kalla vintrar eller när vi startar upp fabriken efter ett stopp. Det här gör det möjligt för oss att komma ännu närmare vårt långsiktiga mål att bli en helt fossilfri fabrik, säger Peter Lindgren, fabriksdirektör på Billerud/Korsnäs/Gruvön, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

Billerud GruvönMiljöTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.