Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket dyrare kan kollektivtrafiken bli

Publicerad:
Priserna i kollektivtrafiken kan bli i snitt tre procent högre från den 11 december.
Priserna i kollektivtrafiken kan bli i snitt tre procent högre från den 11 december. Foto: Peter Bäcker

Priserna i kollektivtrafiken ser ut att höjas.

Nästa vecka ska kollektivtrafiknämnden ta ställning till ett förslag som innebär en höjning på i snitt tre procent.

Förslaget från förvaltningen innehåller också en satsning, som NWT berättat om tidigare. Den innebär en prissänkning med ungefär 20 procent för enkelbiljetter på de allra längsta resorna. Det kan handla om resor mellan till exempel Charlottenberg och Karlstad eller Sunne och Karlstad.

På sikt vill kollektivtrafiken slopa möjligheten att betala med reskassa. Som ett led i det är förslaget att minska dagens rabatt något.

På sikt är också tanken att harmonisera priserna för Karlstadsbuss och Värmlandstrafik. I dag är en enkelbiljett dyrare hos Karlstadsbuss.

I snitt innebär förslaget att priserna höjs med tre procent från den 11 december.

Samtidigt påverkas kollektivtrafiken av omvärldsfaktorer. Resenärstappet som coronapandemin orsakade är inte helt borta och dyrare drivmedel slår även de mot ekonomin.

Lockar med sänkt pris

I ett PM till nämnden diskuteras de ekonomiska effekterna av att avstå från att höja priser, eller rentav sänka åtminstone en del priser. Men det skulle sannolikt kräva att mer skattemedel sätts av för kollektivtrafiken.

I PM:et framgår också att man planerar en kampanj under våren på en biljettyp som heter duo/familj. Under april och maj är tanken att sänka priserna med mellan 37 och 70 procent för att locka fler resenärer.

På kollektivtrafiknämndens möte behandlas också ett initiativ från Vänsterpartiet, som vill halvera biljettpriserna under ett halvår. Trafikdirektören föreslås få i uppdrag att utreda förslaget.

Läs tidigare artiklar:

Vänstern vill halvera biljettpris i pressad kollektivtrafikHär kan det bli billigare att åka kollektivt

Artikeltaggar

EkonomiKollektivtrafikKollektivtrafiknämnden Region VärmlandPolitikRegion VärmlandTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.