Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga bajsade i Branäs: ”Kommer det alltid lukta skit från reningsverket?”

Publicerad:
Luktproblemen i Ransby beror på besöksrekord i Branäs och att nya reningsverket byggs om.
Luktproblemen i Ransby beror på besöksrekord i Branäs och att nya reningsverket byggs om. Foto: GRAFIK: KLARA ARKITEKTER

Branäs slår alla tiders besöksrekord. Men:

Skidturisternas naturliga behov hamnar i underdimensionerat reningsverk i Ransby, som nu byggs om för – 300 miljoner kronor.

– Det luktar skit i hela Ransby, säger förra kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen, som bor där.

Aldrig tidigare har så många skidturister kommit till Branäs.

Det får sina följdverkningar, för om den hårt bokade skidanläggningen under sportlovsveckorna slår besöksrekord, så är det reningsverket som får ta hand om ”utgifterna” från toalettbesöken.

De hamnar i reningsverket i Ransby nere i dalgången.

Ann-Katrin Järåsen, före detta kommunalråd, boende i Ransby.
Ann-Katrin Järåsen, före detta kommunalråd, boende i Ransby. Foto: Morgan Bäckvall

Ann-Katrin Järåsen var tidigare kommunalråd och har själv varit med och beslutat om den nya vatten- och avloppsanläggningen som ska klara det framtida behovet av skidturister i Branäs.

Anläggningen ska stå klar vid årsskiftet.

Torsby kommuns första spadtag för vatten- och avloppsverket i Ransby.
Torsby kommuns första spadtag för vatten- och avloppsverket i Ransby. Foto: Morgan Bäckvall

Järåsen kontaktade Torsby kommun och uppmanade att gå ut med information på hemsidan. Det har man gjort med rubriken ”Luktar det?”.

– Det som varit svårt för folk som bor i Ransby är att inte veta om det kommer att lukta skit från reningsverket för alltid, eller precis nu? Det kommer det inte att göra, men det här har alla gått och pratat om, säger Ann-Katrin Järåsen.

Skorsten kortades

Förutom besöksrekord finns tekniska orsaker till att det luktar illa. I samband med att taket över biobäddarna byggdes om kortades en skorsten. Det ledde till ökad lukt. Väder med undertryck och ökad belastning bidrog till problem. Det befintliga reningsverket har nått sin maximala kapacitet, skriver Torsby kommun.

Man sitter ute på terrassen och dricker kaffe och det luktar skit”
Ann-Katrin Järåsen

– Man sitter ute på terrassen och dricker kaffe och det luktar skit. Då känns det viktigt att man får fakta om vad som pågår och vilken tidsplan som finns.

När kommer luktproblemen att gå över?

– Att det inte kommer att lukta något över huvud taget är nog i samband med att vi tar det nya reningsverket i bruk. Men det har redan minskat i och med mindre belastning, säger kommunens projektledare Hilary Högfeldt.

– Det var som mest under nyår och sportlovsveckorna. Då är det maxbelastning på Branäs, säger hon.

Det nya reningsverket kommer få en luktreduceringsanläggning.

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenBostad och byggenBranäsHilary HögfeldtRansbyTorsby kommunTurismVattenverk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.