Hoppa till huvudinnehållet

Marit Kapla får bo hos Ingmar Bergman

Publicerad:
Marit Kapla, som skrev den prisade boken om värmländska Osebol, är en av de utvalda som får komma till Bergmans tidigare boställe på Fårö för att arbeta. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Författaren Marit Kapla, musikern Martin Hederos och filmregissören Björn Runge. Det är några av de konstnärer som har beviljats vistelsestipendium vid Bergmangårdarna på Fårö i sommar.

Bland 200 ansökningar har en urvalskommitté sållat ut 38 stipendiater från flera olika länder och konstnärliga riktningar.

"Det är oerhört glädjande att ryktet om Bergmangårdarna och möjligheterna till ostört arbete i Fårös vackra har miljö nått ut brett", säger stiftelsen Bergmangårdarnas ordförande Silje Riise Næss i ett pressmeddelande.

Inspirerande miljö

Bergmangårdarna på Fårö tar emot konstnärer, forskare och journalister från hela världen. Tanken är att miljön ska "ge näring till tänkande och skapande i samma miljö som under drygt fyra decennier utgjorde inspiration för Ingmar Bergman".

Urvalskommittén består av representanter från de tre Bergmanstiftelserna: Bergmangårdarna, Stiftelsen Ingmar Bergman och Bergmancenter.

Karlstadsfödda musikern Martin Hederos får också åka till Fårö i sommar.
Karlstadsfödda musikern Martin Hederos får också åka till Fårö i sommar. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Artikeltaggar

FåröFilmIngmar BergmanLitteraturMarit KaplaMartin HederosVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.