Marit Kapla får bo hos Ingmar Bergman

Publicerad:
Marit Kapla, som skrev den prisade boken om värmländska Osebol, är en av de utvalda som får komma till Bergmans tidigare boställe på Fårö för att arbeta. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Författaren Marit Kapla, musikern Martin Hederos och filmregissören Björn Runge. Det är några av de konstnärer som har beviljats vistelsestipendium vid Bergmangårdarna på Fårö i sommar.

Bland 200 ansökningar har en urvalskommitté sållat ut 38 stipendiater från flera olika länder och konstnärliga riktningar.

"Det är oerhört glädjande att ryktet om Bergmangårdarna och möjligheterna till ostört arbete i Fårös vackra har miljö nått ut brett", säger stiftelsen Bergmangårdarnas ordförande Silje Riise Næss i ett pressmeddelande.

Inspirerande miljö

Bergmangårdarna på Fårö tar emot konstnärer, forskare och journalister från hela världen. Tanken är att miljön ska "ge näring till tänkande och skapande i samma miljö som under drygt fyra decennier utgjorde inspiration för Ingmar Bergman".

Urvalskommittén består av representanter från de tre Bergmanstiftelserna: Bergmangårdarna, Stiftelsen Ingmar Bergman och Bergmancenter.

Karlstadsfödda musikern Martin Hederos får också åka till Fårö i sommar.
Karlstadsfödda musikern Martin Hederos får också åka till Fårö i sommar. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Artikeltaggar

FåröFilmIngmar BergmanLitteraturMarit KaplaMartin HederosVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare