I Karlstad går kalkylen ihop - för en man

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Janerik Henriksson/TT
SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor respektive män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i någon av Sveriges 25 största kommuner. Räknat på medianinkomst är slutsatsen att kvinnan efter en separation inte får ihop kalkylen för en trea i någon av kommunerna. En man i samma situation får ihop kalkylen i 7 av 25 kommuner.

Beräkningen utgick från en man och en kvinna med medianinkomst och vilken möjlighet de har att kunna klara av bankens kreditprövning vid köp av en trea till medelpris. Separationen antas ske i åldern 40–49 år.

Under 2021 kom det in 28 611 ansökningar om skilsmässa till Domstolsverket vilket är något färre än under 2020 (31 834). Det finns ingen samlad statistik på hur många som under ett år separerar i ett samboförhållande. En man med medianinkomst kan få ihop kalkylen att köpa en trea i sju av dessa kommuner - Gävle, Västerås, Sundsvall, Kristianstad, Växjö, Borås och i Karlstad. Kvinnan med medianinkomst fick inte ihop kalkylen för en trea i någon av de 25 kommunerna. Naturligtvis finns det de som hittar en billigare bostad att köpa och de som tjänar mer än medianinkomst. Det finns lika många lösningar som det finn separationer. Jag vet att många löser det genom att köpa en mindre bostad, barnen får dela på det enda sovrummet och själv sover man i vardagsrummet. Till skillnad från många andra på bostadsmarknaden kan par som separerar ofta inte skjuta upp sin flytt. Söker man också två bostäder inom samma område kan det bli svårt om utbudet är litet.

Att prata framtid i form av drömmar kan vara lätt i en ny relation. Men att prata pengar och ekonomiska upplägg kan vara svårare. Genom bra planering och en öppen dialog kan man minska risken för både irritation och känsla av orättvisa. Vi har en tendens att leva i nuet. Och om nuläget är bra befinner man sig gärna i det med få tankar på en framtid som kan förändras. Helt mänskligt.

Går olika vägar

En kanske gör karriär och den andra i förhållandet skolar om sig. Eller så blir någon sjukskriven. Eller så växer man isär och separerar. Först när något rubbar de vanliga cirklarna om ekonomiska upplägg (utöver inkomst) kan det visa sig att det som från början var så bra, nu är orättvist. Det kan leda till att livet på egen hand, på varsitt håll, sker med helt olika förutsättningar under lång tid framåt.

Jag vet par som pluggade när de träffades. Delade precis lika på utgifterna. Och har fortsatt att göra det trots helt olika inkomst många år senare. Och jag har träffat personer som säger, att nej, det tar han eller hon hand om. Och då syftar de på att sköta hushållets ekonomi. Så kan man väl besluta sig för att ha det. Om man också är medveten om konsekvenserna.

Många är helt ointresserade av (boende)ekonomi och tycker att det är allt annat än jättekul. Ett sätt att göra det lite mer kul, tror jag, är att ta ansvar för sin egen ekonomi, även om man tycker det är tråkigt. Vare sig man vill flytta, resa, plugga, kanske gå i tidig pension eller sadla om i sitt yrke, allt påverkas av din ekonomi. Och därför bör du ta den på största allvar.

Bra med genomgång

Ett bra sätt att undvika orättvisor är att en gång om året gå igenom de ekonomiska förutsättningarna. Har något ändrats? Om någon fått förändrad inkomst kan man också justera hur mycket han eller hon ska betala. Här kan man faktiskt också prata om drömmar och prioriteringar. De stora penseldragen bör man vara överens om, det underlättar. Kanske tror ni att ni båda strävar efter att kunna köpa ett fritidshus, men inser vid den årliga genomgången att en sparar för att ha råd med en egen häst. Ta upp allt till diskussion. En ekonomisk samsyn är en mycket bra grund att stå på för en sund relation, även efter en separation. Mitt tips för dagen är att redan ikväll sätta dig in i hushållets ekonomi och ta en diskussion om upplägg, drömmar och framtid.

SBAB har försökt få boendeekonomi att bli jättekul med både show på Globen och en humorserie med Björn Gustafsson med flera. Frågan är om vi lyckats? Humorshow eller ej, genom att ha koll på din egen ekonomi kan det åtminstone bli lite roligare.

Claudia Wörmann

Boendeekonom på SBAB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.