Hoppa till huvudinnehållet

Heléne Fritzon: Det är deras rättighet och vår skyldighet

Publicerad:
Just nu är det över 1,8 miljoner barn på flykt från Putins brutala krig. Ett krig de inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt, skriver Heléne Fritzon.
Just nu är det över 1,8 miljoner barn på flykt från Putins brutala krig. Ett krig de inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt, skriver Heléne Fritzon. Foto: Sergej Grits/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

EU måste se till att barns grundläggande behov tillgodoses. Det handlar om skydd, rent vatten, mat, hygienpaket, hälsa och sjukvård, utbildning och psykosocialt stöd, skriver Heléne Fritzon.

Direkt från Europaparlamentet

Dagarna efter att Putins krig i Ukraina var ett faktum hade jag några av mina barnbarn på besök. ”Vilket land ska vi fly till om det blir krig?”, ”Får han som är kung i Ryssland bestämma allt?” och ”Finns det skyddsrum till alla barn och var är vårt skyddsrum?” var några av alla frågor jag fick den helgen.

På samma gång som jag försöker förklara situationen och stilla deras oro skar det i mitt hjärta. Istället för att fundera på vilken kaka de vill ha till fikat eller vilken av alla Babblarna som är bäst, funderar de över krig och skyddsrum.

Just nu är det över 1,8 miljoner barn på flykt från Putins brutala krig. Ett krig de inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt. Deras hem blir ruiner, familjer splittras och lekplatser, sjukhus och skolor bombas.

Barn drabbas enormt hårt i krig och konflikter. När Putin fortsätter sitt grymma krig får vi inte svika barnen. Barns rättigheter måste alltid försvaras och stärkas. Vi måste se till att barns specifika behov tillgodoses, inklusive skydd, barnvänliga utrymmen, utbildning och psykosocialt stöd.

Jag vill se ett barnskyddspaket. Med det paketet kan vi arbeta tillsammans med den ukrainska regeringen för att se till att alla barn får det skydd och den hjälp de behöver och har rätt till, i EU och i Ukraina. Det är deras rättighet och vår skyldighet. Därför skickade jag ett brev till ordförandena för både EU-kommissionen och Europeiska rådet med krav om att EU måste ta ett större ansvar för att garantera att barn skyddas och att deras behov tillgodoses.

EU måste se till att barns grundläggande behov tillgodoses. Det handlar om skydd, rent vatten, mat, hygienpaket, hälsa och sjukvård, utbildning och psykosocialt stöd. Det måste finnas barnvänliga platser där barn kan få andrum, leka och känna sig trygga. Leken är ett sätt för barnen att tänka på annat och ha roligt men också ett viktigt verktyg i kris och oro. Den ger möjlighet att bearbeta intryck och upplevelser på ett tryggt sätt.

Alla barn i Europa och över hela världen har rätt att leva ett liv fritt från våld, diskriminering och hot av alla slag. I såväl fredstider som när krig och konflikter är en tragisk del i deras vardag. FN:s konvention om barnets rättigheter, som alla EU:s medlemsländer har skrivit under, måste vägleda vårt stöd till Ukraina. Det är dags att gå från vackra ord till handling som har betydelse på riktigt.

Kriget kommer att få ett slut. När kan bara framtiden utvisa. Men Ukrainas barn kommer att växa upp med minnet av flyglarmen, flykten från hemmets trygga vrå och en barndom som aldrig kommer vara sig lik. EU har hittills enat agerat kraftfullt mot Ryssland och i solidaritet med Ukraina. Låt oss nu göra det också för Ukrainas barn.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

BarnBarnkonventionenDiskrimineringEU-kommissionenEuropaparlamentetEuropeiska rådetFlyktingarFNHeléne FritzonKrigMigrationRysslandSigneratUkrainaUkrainakrigetVåld