Hoppa till huvudinnehållet

FBK-profilernas dom inför kvartsfinalen: ”Ska bli 4–0 i matcher”

Publicerad:
FBK-profilerna säger sitt om kvartsfinalserien mellan Färjestad och Skellefteå.
FBK-profilerna säger sitt om kvartsfinalserien mellan Färjestad och Skellefteå.

Färjestad har en tuff uppgift framför sig i kvartsfinalserien mot Skellefteå. NWT tog ett snack med ett gäng tidigare FBK-profiler för att få deras syn på matchserien.

Harald Lückner.
Harald Lückner. Foto: DANIEL ERIKSSON

Harald Lückner

Tre SM-guld med Färjestad, nu expert på Cmore.

– Jag har varit väldigt imponerad av Skellefteå och deras säsong. De tappade en väldans massa bra spelare inför säsongen, men har fått ihop det otroligt bra. Linus Karlsson var bra även i Karlskoga, men att han skulle göra 26 mål, det trodde jag inte – fruktansvärt imponerande. Skellefteå är visserligen ett väldigt komplett och kompetent lag, men jag tror inte Färjestad är helt borta. Nu när de har fått in ”Peppe” Lundh och framför allt Theodor Lennström så har det lättat lite på ansvar från övriga. Michael Lindqvist är en matchvinnare av rang, och sen måste de ha en målvakt som presterar på topp, det är det absolut viktigaste i ett slutspel. Det gäller för FBK att ha huvudet högt och verkligen anta utmaningen.

Gunnar Johansson.
Gunnar Johansson.

Gunnar Johansson

Tre SM-guld med Färjestad.

– Jag har sagt redan från början att Skellefteå kommer vinna SM-guld, och det är ett oerhört komplett lag. Jag tror detta blir jättetufft för Färjestad, de är verkligen underdogs. Det viktigaste tror jag blir att inte hamna i underläge direkt i matchserien. Om det står 1–1 efter två matcher så lever chansen, men om Skellefteå får 2–0 så bli det otroligt jobbigt. Jag tycker det är ett orosmoment med skadan på Rydahl, i slutspelet behövs fysiska spelare som honom. Det har man sett under tidigare guldupplagor i Färjestad, det är ofta inte en glamourspelare som går in och avgör, utan det är typer som Pontus Widerström eller Martin Johansson som har gått in och gjort skillnad. Jag vill se fysiskt spel från FBK – inga jävla bandysvängar, man måste gå in och ta en smäll för laget.

Perra Johnsson.
Perra Johnsson. Foto: SIMON ELIASSON

Per-Erik ”Perra” Johnsson

Två SM-guld med Färjestad.

– Om man går på hur det har sett ut i serien ska det ju bli 4–0 i matcher till Skellefteå. Men det borde vara morot så god som någon för Färjestad. I sina bästa stunder är FBK väldigt bra offensivt, men som det har sett både under den nye och den förre tränaren så borde man utgå från defensiven. Man är redan ruggigt anfallsglada, det är en del yngre pôjker som flyger fram. Sen går det inte att komma ifrån hur viktigt det är med målvakten i slutspel. Jag har ”Monstret” i minnet, och det brukar vara så varje år att laget med bäst målvakt vinner. Furch har visat vad han går för ibland, och han har också en yngre Hildeby som jagar där bakom.

Johan Ryno.
Johan Ryno. Foto: DANIEL ERIKSSON

Johan Ryno

241 matcher i Färjestad.

– Jag tror det finns alla chanser för Färjestad. Det blir mycket nytt med en ny tränare, men alla möjligheter finns i laget. Den enskilt enklaste nyckeln som man kan peka ut är så klart målvaktsspelet, för det är ju knappast någon som vunnit utan bra målvaktsspel. Men lika viktigt är att försvaret tillsammans med målvakten fungerar. Jag tror Färjestad vinner med 4–2 i matcher.

Bengt-Åke Gustafsson.
Bengt-Åke Gustafsson. Foto: AVDO BILKANOVIC

Bengt-Åke Gustafsson

Ett SM-guld med Färjestad.

– Det blir inte lätt för Färjestad, de har haft det tufft mot Skellefteå hela året. De matcherna jag har sett med FBK tycker jag att det saknats lite stabilitet. Det gäller att hitta kontinuitet och inte bara ha tio-tolv bra minuter åt gången. Jag hoppas de vinner, men som året har varit ska de kanske inte klara av det. Det är bara för laget att se det som nya matcher med nya förutsättningar.

Nytt poddavsnitt: Är Skellefteå mission impossible?SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och slutstriden i SHLFBK:s glädjebesked – stjärnan går mot comebackTalangens landslagsuttagning kan skapa problem för FBK: ”En intern diskussion”

Artikeltaggar

Bengt-Åke GustafssonFärjestad BK HerrGunnar JohanssonHarald LücknerIshockeyJohan RynoKarlstadPer-Erik JohnssonSHLSkellefteå AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.