Blågul hjälp till återuppbyggnad

Publicerad:
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar till Sveriges riksdag. Foto: Paul Wennerholm/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ryssland har börjat dra sig tillbaka runt vissa frontavsnitt i Ukraina och har i praktiken förlorat kriget. Ukraina behöver dock fortfarande omfattande hjälp från omvärlden. Det kommer inte minst att gälla efter kriget, under den stora återuppbyggnad som måste till i det krigsdrabbade landet.

Redan efter några dagar stod det klart att den ryska offensiven i Ukraina kört fast och inte alls blev den promenadseger som den ryske presidenten Putin hade inbillat sig. Tvärtom har vi sett hur de hjältemodiga ukrainska försvararna successivt malt ner den ryska krigsmaskinen. Ryssland har då svarat med urskillningslösa terrorbombningar av civila. Hamnstaden Mariupol är närmast en ruinhög med stort lidande för civilbefolkningen.

Men terrorkrigföring har inte lett till försvagad ukrainsk motståndsvilja. Tvärtom så har den stärkts och vad som än händer nu så kommer detta att vara djupa sår som det kommer att ta generationer att läka mellan de två östslaviska broderfolken.

När den ryska generalstaben nu säger att de kommer att "reducera sin offensiv" i norr vid huvudstaden Kiev och staden Tjernihiv så är det i praktiken ett erkännande av nederlaget. För man meddelar inte i förväg hur man ämnar operera. Antingen så vill man försöka frigöra trupper för att sätta in dem på andra frontavsnitt, eller så har man helt enkelt åkt på så mycket stryk att arméerna där slutat fungera som operativa enheter.

Liknande uppgifter om stoppad offensiv och reträtt kommer från nordöst, runt städerna Sumy och Charkiv. Många bedömare tror att Ryssland nu när de insett det omöjliga att ta hela Ukraina kommer att fokusera där det gått bäst och säkra Donbasregionen och landförbindelsen, där Mariupol ligger, längs kusten till Krim. Men inte ens i Mariupol skall det ha gått så bra som ryssarna påstått.

En sak kan vi dock vara säkra på och det är att Kreml ljuger – alltid. Därför skall man aldrig ta dem på orden, vilket också gör att man inte skall sätta för stor tilltro till de förhandlingar som förs mellan Ukraina och Ryssland. För vad är det som säger att de kommer att stå vid sitt ord efter en eventuell överenskommelse. Det går inte att lita på dem, och det är ukrainarna väl medvetna om, men är omvärlden det?

Det blev mycket rabalder när den amerikanske presidenten Joe Biden "försade" sig under ett besök i Polen i helgen, och då gick utanför manus och frankt utbrast: "För Guds skull, den här mannen får inte vara kvar vid makten!" Innan dess hade han kallat Putin för slaktare. Ett uttalande som Vita huset snabbt backade ifrån och själv sade Biden efteråt att han bara gav uttryck för sin "personliga vrede".

Men i sak är det ju rätt. Så länge Vladimir Putin sitter kvar vid makten går det inte att nå någon varaktig fred eller någon normalisering med Ryssland. Det måste ryssarna vara medvetna om.

Det är ändå hoppingivande att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tog upp den viktiga återuppbyggnaden när han i torsdags framträdde inför Sveriges riksdag. Det finns en tid efter kriget, och då måste landet resa sig ur ruinerna. Där skulle Sverige i blågul solidaritet kunna bli till stor hjälp, något som också regeringen tog med sig.

Hittills har kriget kostat 565 miljarder dollar i skador och förluster, enligt Ukrainas ekonomiminister Julia Svyrydenko, vilket motsvarar svindlande 5,3 biljoner kronor. Vi måste redan nu förbereda oss för det omfattande stöd som Ukraina behöver för sin återuppbyggnad. Det ger i sig ukrainarna hopp om en bättre morgondag.

Artikeltaggar

Joe BidenKrigKrimLedareMariupolPolenRysslandUkrainaUkrainakrigetUSAVladimir PutinVolodymyr Zelenskyj

Läs vidare