Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska fartyg får del av ekonomiskt stöd

Publicerad:
S/S Polstjärnan är ett av två värmländska fartyg som får ekonomiskt stöd från Sjöhistoriska museet.
S/S Polstjärnan är ett av två värmländska fartyg som får ekonomiskt stöd från Sjöhistoriska museet. Foto: Andreas Dagström

Sjöhistoriska museet fördelar 800 000 kronor till fartyg som är kulturhistoriskt viktiga. Två av dessa fartyg finns i Värmland.

De två värmländska fartygen som får del av det ekonomiska stödet är Polstjärnanav Vänern och Freja af Fryken, som finns i Kil. Detta skriver Sjöhistoriska museet i ett pressmeddelande.

Polstjärnan av Vänern, som ordnar turer för allmänheten och charterturer, får bidrag för skrovarbeten och kontroll av tankar. Freja af Fryken får bidrag för relingsnät och inköp av delar till ångpannan.

Totalt fick Sjöhistoriska museet över 30 ansökningar från fartyg över hela landet.

– Vi hoppas att stödet från oss bidrar till att hålla landets historiska flotta flytande och levande. Vi lägger särskild vikt vid om ett fartygs verksamhet är eller planeras bli tillgänglig för allmänheten. Syftet är att fartygens historia ska kunna upplevas av så många människor som möjligt. Därför är det extra roligt att vi i år har haft möjlighet till en stor geografisk spridning, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska museet, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Ångbåtssällskapet PolstjärnanKarlstadSjöhistoriska museetTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.