Kritik mot förslaget att kommunen ska köpa Hungviksön

Publicerad:
Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) kritiserar förslaget att Arvika kommun ska köpa Hungviksön i Glafsfjorden. (Foto: Husfoto) Foto: VärmDal NWT Media

Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) är kritisk till förslaget att Arvika kommun ska köpa en ö i Glafsfjorden.

Hennes kritik består främst av två delar. Brist på information under ärendets gång och själva sakfrågan, förslaget att Arvika kommun ska köpa Hungviksön för 7,4 miljoner kronor.

– Framför allt, det är ingen kommunal kärnverksamhet.

Arvika Nyheter berättade häromdagen om förslaget som kommer upp i kommunledningsutskottet nästa vecka. Kristina Bengtsson Nilsson säger att hennes första spontana reaktion när hon hörde talas om det var att; ”Det är inte möjligt att vi ska köpa en ö?”

– Själva köpesumman är en engångssumma, men sen är det driften också.

Kommunens samhällsbyggnadsavdelning – som handlägger markförvärv – motiverar ett köp av Hungviksön med att den har höga naturvärden med en artrik natur, att det finns fornlämningar på ön och att den fungerar som rekreation och utflyktsmål för båtfolk och kanotister.

– Om det är stora naturvärden är det väl länsstyrelsens ansvar om man vill göra ett naturreservat. Och man pratar om vandringsleder, det skyddas redan av allemansrätten, säger Kristina Bengtsson Nilsson.

Hungviksön har legat ute till försäljning på Hemnet sen maj 2020.

Septembermötet

I september samma år togs frågan upp i kommunledningsutskottet som en informationspunkt och samhällsbyggnad fick då ett inriktningsuppdrag att kommunen skulle gå vidare och förhandla med ägarna till ön om ett eventuellt köp.

– Vi ska ha fått information på ett möte på kommunledningsutskottet, säger Kristina Bengtsson Nilsson.

Hon har svårt att erinra sig mötet och att det skulle ha getts ett uppdrag då. Men har fått den uppgiften till sig nu, när hon ställde en fråga efter att det blev känt att kommunen visat intresse för att köpa ön.

– Men sen är det väldigt mycket som gjorts under lång tid, utan att det har varit någon bredare politisk förankring. Det är ganska mycket pengar och det är saker vi behöver diskutera; det finns många frågetecken, fortsätter hon.

På samma sätt som alltid

Peter Söderström (S) menar att ärendet om Hungviksön inte har handlagts annorlunda än annat. Samhällsbyggnadsavdelningen har fått ett uppdrag och tagit fram underlag för beslut.

– Det här har hanterats på samma sätt som alla andra markförvärv. Vi hade en infopunkt och uppdraget gick vidare till samhällsbyggnad och nu kommer det upp som ett ärende. Det som gjorts är en förhandling med säljarna och nu har det landat. Det har inte varit klart tidigare. Det är nu ärendet ska börja processas politiskt.

Den 4 april ska det upp i kommunledningsutskottet, efter det i kommunstyrelsen och slutligen i fullmäktige.

– Han har rätt i sak, säger Kristina Bengtsson Nilsson om att den politiska beslutsprocessen i ärendet startar nu.

– Men vi hade kunnat få en delavstämning. Kunde man inte gått ut en gång till i kommunledningsutskottet under nästan en tvåårsperiod och informerat om hur processen framskrider.

Peter Söderström:

– Jag lyssnar in kritiken. Är det så att oppositionen vill ha mer information runt det, och tycker att det saknas nåt, finns alltid möjligheten att återremittera ärendet.

Ingen kommunal angelägenhet

Men huvudkritiken från oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson rör varför kommunen överhuvudtaget ska köpa ön. Hon ser inte att det är en kommunal angelägenhet.

En åsikt som Peter Söderström inte delar.

– Det är ett strategiskt viktigt markförvärv för Arvika och dess näringar. Den är redan värdefull som rekreationsyta för Arvikabor och besöksnäringen. Jag tycker det är positivt om kommunen kan vara med och bevara det. Och skogen blir en del av kommunens skogsbestånd.

Men sen gör han ett tillägg:

– Jag kommer inte att stånga mig blodig för det här förslaget om Arvikaborna inte vill ha det.

Artikeltaggar

Arvika kommunKristina Bengtsson NilssonNyheterPeter Söderström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare