Hoppa till huvudinnehållet

Efter OR-grundarens plötsliga avhopp: "Han har haft en enorm betydelse"

Publicerad:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström dagen efter valsegern.
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström dagen efter valsegern. Foto: Sanna Emanuelsson

NWT kunde igår avslöja att Oberoende realisters grundare Peter Åkerström hoppat av ordförandeskapet i partiet. Han har också valt att inte finnas med på fullmäktigelistan till valet.

Nu kommenterar OR avhoppet:

– Han har haft en enorm betydelse, säger partiets pressansvarige Thony Liljemark.

Vid partiets årsmöte i söndags valdes Camilla Hülphers till ny ordförande för Oberoende realister. Fullmäktigelistan fastställdes också vid årsmötet och där finns Peter Åkerström inte med.

Peter Åkerström kommenterade sitt avhopp från ordförandeposten och fullmäktigelistan till NWT igår.

– Anledningen till att jag inte kandiderar beror på att något är fel, sa han.

Thony Liljemark (OR) kommenterar avhoppet.

– Vi är ett stort parti och jag ser inget konstigt i att personer har uppdrag och sedan lämnar partiet och det kommer nya personer. Men sedan är det ju så att Peter är en enorm kraft och en eldsjäl utan dess like, men nu har han ju gjort det här valet och då får vi jobba utifrån det.

Peter Åkerström är ju den som grundat partiet. Vad har det för betydelse att det är just han som lämnar?

– Jag hade tyckt att det varit jättebra om Peter hade fortsatt, men nu är det som det är. Men det är ingen dramatik i en stor partiförening som våran. Människor har uppdrag och sedan kanske man behöver göra något annat i livet och det kommer nya människor. Vi är ju ett stabilt parti, så jag är väldigt förhoppningsfull inför höstens val. Vi har en jättebra besättning på vår vallista med en bra geografisk spridning och bra könsfördelning. Men sedan är det tråkigt att Peter bestämt sig för det här.

Thony Liljemark (OR).
Thony Liljemark (OR). Foto: Privat

Vad har Peter Åkerström haft för betydelse för partiet?

– Han har haft en enorm betydelse. Han grundade partiet och han är en fantastisk person när det gäller att dra igång saker. Men ett parti står inte och faller med en person utan det är ju ett lag, säger Thony Liljemark.

NWT har varit i kontakt med kommunalrådet Jens Fischer (OR) för kommentarer. Han har valt att inte kommentera avhoppet utan hänvisar istället till Thony Liljemark.

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) ger en skriftlig kommentar till NWT om Åkerströms avhopp.

– Att Peter hoppat av som ordförande för OR måste vara en stor förlust för partiet. Han är ju partiets grundare och en fantastisk eldsjäl. Jag vet ju inte anledningen till varför han slutar, men det ser ju ut som något internt. Det är ju inte första ordföranden som avgår helt plötsligt från OR utan förvarning.

Han tillägger:

– Vad det innebär för OR som parti när Peter lämnar vet jag inte, men hans värderingar och Peter som person försvinner ju så det måste vara en jätteförlust för partiet, säger Tomas Pettersson.

Stellan Andersson (C) berättar för NWT att han blev överraskad när han fick kännedom om Peter Åkerströms avhopp.

– Det är tråkigt för han är ju ändå grundaren av partiet, så det kom ju väldigt överraskande. Jag vet heller ingenting om varför han har tagit det här steget.

Vad har han betytt för partiet?

– Väldigt mycket. Det var ju han och Jens som var förgrundsfigurerna i starten. De två har väldigt stor del i den framgång som var för partiet, det är jag övertygad om. Peter Åkerström var ju en välkänd person i Hagfors kommun. Man måste säga att det är fantastiskt att nå sån framgång på ett enda val. Det är ju Sveriges mest framgångsrika lokala parti. Det har ju Peter naturligtvis en jättestor del i.

Stellan Andersson kommer att sakna honom som person i politiken.

– Det har alltid varit roligt och trevligt att prata med Peter. Jag tror vi saknar honom allihop.

Så blev Oberoende realister valvinnare

Artikeltaggar

Camilla HülphersHagfors kommunOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitikStellan AnderssonThony LiljemarkTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.