Hoppa till huvudinnehållet

Anna började i kassan på McDonald’s - nu är hon ekonomichef över 28 restauranger

Publicerad:
Anna har alltid gillat att jobba i restaurangen och gör fortfarande något pass ute "på golvet” när det finns tid för det.
Anna har alltid gillat att jobba i restaurangen och gör fortfarande något pass ute "på golvet” när det finns tid för det. Foto: Diana Dragic

För 22 år sedan fick Anna Grahn Skålén från Säffle jobb i kassan på McDonald’s. Hon kom att trivas bra där och fick med tiden allt mer ansvar. Idag är Anna ekonomiansvarig för 28 restauranger runt om i Sverige.

– Det är väldigt roligt att jag har kunnat vara kvar i företaget så länge, fast med olika arbetsuppgifter, säger Anna.

I december år 1999 slog McDonald’s i Säffle upp portarna för första gången. Ett par månader senare sökte Anna jobb på restaurangen och började arbeta i kassan. Tanken då var att bara jobba där en kort period, men riktigt så blev det inte.

– Jag var ju 24 när jag började och det är ju ganska gammalt egentligen med tanke på att de flesta börjar när de är 17-19 år, skrattar Anna och fortsätter:

– Tanken var väl att göra som de flesta andra - jobba där ett tag och göra något ’riktigt’ sen, men eftersom jag fick chansen att utvecklas och utbilda mig så tyckte jag att det var väldigt roligt.

Efter bara en månad slutade en av arbetsledarna och Anna fick då chansen att ta över den rollen.

– Jag fick frågan om jag ville bli skiftledare och tackade ja till det. Efter ett par år var jag mer eller mindre ansvarig för hela restaurangen och blev även restaurangchef senare, berättar Anna.

Expanderade snabbt

Anna fortsatte som restaurangchef i fem år, tills Patrik Hjelte köpte McDonald’s-restaurangen i Säffle. I samma veva blev hon gravid och gick så småningom på föräldraledigt. Väl tillbaka hade Patrik utökat bolaget med fyra restauranger till och behövde hjälp med det administrativa arbetet.

– Säffle var ju hans fjärde restaurang efter Arvika, Charlottenberg och Karlstad City. Under min föräldraledighet köpte han även restaurangen i Strömstad och de övriga tre i Karlstad. När jag kom tillbaka behövde han någon som kunde ta hand om fakturor och lite marknadsföring, så då fick jag en administrativ tjänst samtidigt som jag jobbade lunch på restaurangen i Karlstad City.

Sedan 2015 är Anna ekonomichef för samtliga restauranger som ägs av Patrik Hjelte.
Sedan 2015 är Anna ekonomichef för samtliga restauranger som ägs av Patrik Hjelte. Foto: Diana Dragic

Allt eftersom bolaget växte ytterligare fick Anna lära sig mer och mer saker. Bland annat lönehantering, vilket senare skulle innebära att bolaget fick en egen ekonomiavdelning med Anna i spetsen.

– Efter ett tag började jag hantera lönen för de restauranger som vi hade, och år 2015 blev jag helt ansvarig för både löner och ekonomi, säger Anna.

28 restauranger

Idag äger Patrik Hjelte totalt 28 restauranger runt om i Sverige, och Anna är ekonomichef för samtliga. Kunskaperna som krävts har hon fått med sig efter vägen, men just siffror är något som Anna alltid har varit bra på.

– Alltså jag har ju inte gått någon ekonomiutbildning så jag har fått lära mig från mina företrädare, redovisningskonsulter som vi hyrde in tidigare och genom interna kurser. Innan jag började jobba i kassan på McDonald’s i Säffle pluggade jag teknisk fysik i Västerås ett tag, så jag har ändå läst en del matte och har ganska enkelt för mig i det också, säger Anna.

Utmanande

Utöver att lära sig allt från grunden har Anna fått hänga med i en intensiv utvecklingsperiod för bolaget, som vid ett och samma tillfälle köpte upp 15 restauranger bara två år efter att hon tog över ansvaret för ekonomin.

– Det har ju varit en del utmaningar efter vägen. 2017 köpte vi till exempel 15 restauranger på en gång nere i Skåne. Då fick jag anställa två till och lära upp dem samtidigt som jag skulle sköta den ekonomiska biten i affären, berättar Anna.

Det var senast i februari som bolaget köpte upp två restauranger till, så det senaste har det varit en hel del jobb med den affären.

– Vi köpte två restauranger nu i första februari och jag har varit involverad i den både initialt och även när det ska skrivas avtal och göras värderingar, så det har varit en del jobb med dem.

Under förra året gästspelade Anna på restaurangen på Våxnäs i Karlstad. I bilden syns även Alexandra Eliasson (supervisor) samt Annas två ekonomi-kollegor Johanna Brüngel och Tina Voss.
Under förra året gästspelade Anna på restaurangen på Våxnäs i Karlstad. I bilden syns även Alexandra Eliasson (supervisor) samt Annas två ekonomi-kollegor Johanna Brüngel och Tina Voss. Foto: Diana Dragic

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Först och främst är det väldigt roligt att jag har kunnat vara kvar i företaget så länge fast med olika arbetsuppgifter. Sen jag började i kassan har jag alltid trivts väldig bra och själva restaurangjobbet är roligt med mycket fart och fläkt. Nu för tiden har jag inte tid att vara ute och jobba på golvet så mycket, men jag brukar försöka att jobba en timme på lönefredagen varje månad i Karlstad, säger Anna.

Och vad är det svåraste?

– Oj, vilken svår fråga! Men det är väl att det kan vara stressigt emellanåt. Vi har ju vissa deadlines att förhålla oss till och det är ju viktigt att de anställda får sin lön i tid. Det är många anställda, så vi gör kanske mellan 1200 till 1400 löner i månaden och ännu fler under sommaren, säger Anna.

Ska bestiga Kebnekaise

Hittills har Anna alltså jobbat på McDonald’s i 22 år och trivts så bra hela vägen från kassan till ekonomichef att det är här hon planerar att bli kvar. Därmed kanske man kan säga att Anna har nått kulmen på karriärstegen, men då finns ju alltid andra saker att klättra upp för – som berg till exempel.

– På fritiden tycker jag om att vara ute och promenera eller vandra, så dagen efter midsommar ska jag och en kompis faktiskt bestiga Kebnekaise. Vi håller på att träna inför det lite nu genom att vi går långt och gärna uppför. En dag åkte vi till Höglundabacken och gick upp och ner där, skrattar Anna.

Vad gör du mer på fritiden?

– Under våren och sommaren är jag mycket i vår sommarstuga med min man, min son och våra två hundar. Jag på grabben tränar även karate vilket vi har gjort sedan han var liten och de hade prova-på-dagar på karateklubben i Säffle. Nu har jag det första bruna bältet och grabben har precis klarat det första vuxenbältet så han är väl snart ikapp mig, avslutar Anna.

Anna med sin hund Scott.
Anna med sin hund Scott. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

MänskligtMcDonaldsPatrik HjelteSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.