Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk succétrippel – guld, silver och brons

Publicerad:
Viktor Brandt är svensk mästare i sprint.
Viktor Brandt är svensk mästare i sprint. Foto: Maxim Thore

Viktor Brandt vann SM-guld i sprint.

Brorsan Oskar Brandt tog silver och värmländskt var det även på bronsplats genom Emil Nykvist.

– Väldigt gött. Det känns jäkligt bra, säger Viktor.

Dagens sprint avslutade skidskytte-SM i Piteå där herrarnas tävling var först ut, och det gick sannerligen bra för värmlänningarna.

Viktor Brandt från I2 IF vann SM-guld när han var ensam om att skjuta tio av tio träff. Viktor vann guldet före storebrorsan och klubbkamraten Oskar Brandt. Oskar sköt fyra bom och Viktors segermarginal var 4,9 sekunder.

Även bronset gick till en värmlänning. Emil Nykvist från SK Bore blev trea med tre bom och han var 17,8 sekunder bakom Viktor och 12,7 från Oskar.

– Väldigt gött. Det känns jäkligt bra, säger 22-årige Viktor Brandt om SM-guldet:

– Jag gör min första säsong som senior så det här var mitt första senior-SM.

Hade du några förväntningar om SM-guld?

– Jag hade absolut inte förväntat mig det här. Framför allt inte efter söndagens masstart där varken kropp eller knopp ville vara med mig (sju bom). Så det var väldigt, väldigt skönt med fullt skytte i dag. Att Oskar sköt några bom var inte negativt för min del, säger lillebror Viktor med ett skratt.

Den här gången fick alltså storebror se sig besegrad.

– Det är verkligen kul. Väldigt roligt att vi från I2 IF är etta och tvåa, konstaterar Viktor.

Hur högt rankar du det här guldet?

– Självklart är SM-guld ett SM-guld även om OS-åkarna var sjuka i corona och det var lite tråkigt att inte få mäta sig mot dem. Men guld är ett väldigt bra resultat för min del och det rankas högt, helt klart. Skönt att få avsluta säsongen på det här sättet, med ett riktigt bra resultat.

Oskar Brandt fixade SM-silver i sprint.
Oskar Brandt fixade SM-silver i sprint. Foto: Maxim Thore

Oskar: ”Jag är ändå nöjd”

För storebror Oskar Brandt blev det alltså ett SM-silver i sprint.

– Jag gjorde det stabilt. Jag åkte skidor väldigt bra och hade en superkropp. Men tre bom i första liggskyttet förstörde mina guldchanser även om jag ändå var så nära och det visar på en bra kropp, säger 26-årige Oskar och fortsätter:

– Så jag är ändå nöjd i dag och jag hade även bra skidor. Jag tror pappa var uppe nästan hela natten och fixade till bra skidor, det var skönt att stå på startlinjen och känna att skidorna var med oss.

Hur speciellt känns det att lillebror vann guld?

– Är det någon som ska vara före mig så är det han. Man hade varit riktigt frustrerad om det hade varit någon annan som vann med 4,9 sekunder. Nu fick I2 IF både guld och silver vilket känns bra.

SM-silver till Brorsson

I damernas sprint blev det också värmländskt på pallen genom Finnskoga IF:s Mona Brorsson som tog silver bakom Stina Nilsson från Lima SKG som vann. Brorsson sköt tio av tio träff och var 15,6 sekunder efter Nilsson som hade en bom.

SK Bores Emma Nilsson sköt fullt och slutade femma medan Finnskogas Annie Lindh kom på åttonde plats med två missade skott.

Mona Brorsson vann SM-silver i sprint.
Mona Brorsson vann SM-silver i sprint. Foto: Maxim Thore

Artikeltaggar

Annie LindhEmil NykvistEmma NilssonFinnskoga IFI2 IFMona BrorssonOskar BrandtSK BoreSkidskytteViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.