Hoppa till huvudinnehållet

Tio röster: Så går det för Degerfors IF i allsvenskan

Publicerad:

Hur svårt blir egentligen ”det tuffa andraåret” för Degerfors? Tio fotbollspersoner tycker nedan till om lagets chanser i allsvenskan.

Alexander Axén.
Alexander Axén. Foto: Kanal 5 och Dplay

Alexander Axén, allsvensk expert på Discovery.

– Jag tror att Degerfors kommer vara i botten i år igen, men inte åka ur och inte få kvala. Jag tycker att Diego Campos ser jättespännande ut. Jag har honom som ett av allsvenskans absolut största utropstecken. Det känns som han har det mesta och man måste återigen ge cred till Werner, som hittar de här juvelerna. Framåt ser dom, som vanligt, intressanta ut. Det är bakåt jag är mest orolig. Jag tycker att försvarsspelet inte riktigt håller högsta klassen. Det gjorde det inte förra året heller och av det jag har set i år är jag lite rädd för att det är ungefär samma.

Henrik Eriksson.
Henrik Eriksson. Foto: PRIVAT

Henrik Eriksson, från podcasten Studio Allsvenskan.

– Jag tror tyvärr att Degerfors får det oerhört tufft i år. För att klara sig kvar i allsvenskan måste laget få ordning på defensiven och då inte bara backlinjen utan hela lagets försvarsspel. Trots tappet av Victor Edvardsen så tror jag inte målproduktionen är några problem för laget. Där har man fyllt på bra. Fallerar försvarsspelet så kommer "Degen" få kriga kring kvalplats.

Joel Segerdahl.
Joel Segerdahl. Foto: Kanal 5 och Dplay

Joel Segerdahl, årets sportjournalist, Discovery.

– Jag har följt Degerfors IF på nära håll och jag är säker på att laget har vad som krävs för att gå hela vägen till allsvenskan.

Kicki Ingvarsson.
Kicki Ingvarsson. Foto: Tomas Nilsson

Kicki Ingvarsson, lokal fotbollsprofil.

– Det svåra år två, som alla säger... Det är klart att Edvardsen gjorde många mål och inte bara är att ersätta. Samtidigt så kunde vi ju bli sårbara, att det bara var han som skulle göra det. Jag tycker Vukojevic ser pigg ut, både han och Campos. Det är två olika typer, men ändå spets framåt. Varför skulle inte de också kunna ta kliv och visa? Det var ingen som trodde på Edvardsen heller. Klart att Patrik gjorde det, men man vet ju aldrig vad man får ut. Hyfsat, max? Får alla vara hela, och Degerfors får behålla den här konkurrenssituationen, tycker jag att man ska klara sig kvar utan kval.

Nordin Gerzic.
Nordin Gerzic. Foto: Kicki Nilsson/TT

Nordin Gerzic, allsvensk expert på Discovery.

– Den är tuff... Jag tror mycket beror på om rätt spelare är friska. Om Mukiibi är frisk där bak eller inte... Han är klass. Han spelade i Östersund när dom var som bäst och var startman där, men har varit skadad mycket senaste åren. Om Djurdjic är frisk eller inte, om Saidi får ytterligare utväxling på sin talang... Det är såna frågor som jag ställer mig. Är de friska och kör på, då kan det bli en bra säsong för Degerfors. Men jag tror inte att dom kommer blanda sig i topp åtta hur som. Det är ju de åtta placeringarna där bakom och jag tror det mycket beror på om rätt spelare är friska.

Ralf Edström.
Ralf Edström. Foto: Thomas Johansson/TT

Ralf Edström, Degerforsprodukt och tidigare expert på Radiosporten.

– Jag ser ganska mycket, men jag har inte sett alla matcher. Jag såg bara fem minuter mot Elfsborg och var glad att jag slapp se resten... Men jag är född optimist och tror det kommer gå bra, att vi klarar oss kvar igen. Det är tre nykomlingar i år. Det behöver inte gå dåligt för nykomlingar, men jag tror det kan vara en fördel. Jag tror på IF. Vi har lite goa nyförvärv. Det ska bli spännande att se han från Costa Rica (Campos) och "Norrbyiten" (Vukojevic) har ju petat in några bollar. Jag hoppas Mukiibi, mittbacken, kan ta över Ekroths styre också.

Sven-Göran Eriksson.
Sven-Göran Eriksson. Foto: ChristerHoglund

Sven-Göran Eriksson, fotbollslegendar med ett tränarförflutet i Degerfors IF.

– Jag tror att det kommer gå bra med hjärtat och även med hjärnan. Det ändå lilla frågetecknet man har är ju att de tappade strikern (Edvardsen) och en mittback (Ekroth). Det är ju om de kan ersätta dom, så att säga, och bli lika starka ändå. Det var två väldigt viktiga spelare för dom. Truppen har säkert blivit bättre i stort, efter erfarenhet av ett års allsvensk fotboll.

Daniel Kristoffersson.
Daniel Kristoffersson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Daniel Kristoffersson, allsvensk profil på Sportbladet.

– Jag tror att det kommer gå bra för Degerfors. Degerfors är dock mycket svårbedömda och tappet av Victor Edvardsen är så klart en tung smäll, även om det var extremt väntat.  Degerfors har ändå fått behålla stommen i laget och kanske kan det till och med vara så att en spelare som Nikola Djurdjic växer nu när han inte har draghjälp från Edvardsen. Den förre Hammarbyspelaren måste lyckas för att det ska bli en rolig säsong för Degerfors. Jag ser också väldigt mycket fram emot att återigen få se en spelare som Christos Gravius. Han hade en fin säsong i fjol och det verkar som han tagit ytterligare steg under 2022.

Hugo Månsson.
Hugo Månsson. Foto: Studio Allsvenskan

Hugo Månsson, från podcasten Studio Allsvenskan.

– Det känns som att jag är en av få från mediasvängen som tror att Degerfors klarar sig kvar i år. Anfallsspelet ser vasst ut – och det finns kapital att hämta i Saidi, Djurdjic, Campos och Vukojevic. Det stora frågetecknet är förstås försvarsspelet där det läcker mer än vad tränarduon Holmberg och Solberg säkert önskar. Men jag tror att den fungerande offensiven trumfar den bristande defensiven i slutändan. Dessutom tycker jag att Rasmus Örqvist är ett bra nyförvärv som kommer stärka upp på ett bra sätt.

Jenny Tropp.
Jenny Tropp. Foto: Tomas Nilsson

Jenny Tropp, lagkapten i RIK Karlskoga

– Jag tror på en niondeplats. Jag räknar med allsvensk fotboll för "Degen" även nästa säsong. Allt annat vore fel.

Artikeltaggar

Allsvensk nedräkningAllsvenskanDegerforsDegerfors IFFotboll

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.