Ställer Vänstern upp på den nuvarande svenska säkerhetspolitiken?

Debatt | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Med andra ord innebär det att Vänsterns röster mot värdlandsavtalet i riksdagen och den nedlagda rösten i Europaparlamentet att partiet tar avstånd ifrån den svenska säkerhetspolitiken, skriver Tor Nilsson.
Foto: Pascal Bastien/AP
Ryssland utgör inget hot. Det stora hotet mot vår säkerhet utgör Nato menar flera vänsterpartister, skriver Tor Nilsson.

När Sverige skulle rösta om att ingå ett värdlandsavtal med Nato 2016 så röstade Vänsterpartiet emot detta avtal. 2017 hade Sverige en av sina stora militära övningar som vi inte hade haft på en mycket lång tid. Att dessa övningar legat i träda beror, tror jag, på att vi var inlindade i en falsk trygghet. Vi trodde att Östersjön var ”fredens hav”.

Vi borde ha reagerat redan 2008 när Putin la ut sitt första kort som visade på hur han planerade en ny världsordning. Nåväl bättre sent en aldrig. Övningen genomfördes och den stora nyheten var att styrkor från USA, Nato och Finland ingick i den.

Vänstern var rasande och demonstrerade mot dessa styrkor i Göteborg men var samtidigt väldigt tyst om det imperialistiska kriget som Putin startade 2014 mot Ukraina och som i dag har eskalerat något enormt.

Vänstersympatisörer har under hela denna tid anklagat de som påtalat Putins ambitioner för att vara russofober. Ryssland utgör inget hot. Det stora hotet mot vår säkerhet utgör Nato menar flera vänsterpartister. Inom kulturen så har vänsterskribenter i olika kultursidor beskrivit Sverige som ett russofobiskt land.

Europaparlamentet skulle rösta om en resolution som uppmanade varje medlemsstat att se över sin säkerhet. Resolutionen lyfte fram som exempel att Sverige och Finland har gjort det bra. Europaparlamentet fördömde samtidigt den Ryska federationens hot mot Finland och Sverige då de skulle agera mot länderna ifall de fattade beslut om sin säkerhetspolitik som inte passade Rysslands agenda.

Resolutionen fördömde dessutom Putins eskalerande krigföring i Ukraina och visst är det då märkligt att ett svenskt parti utifrån det jag tar upp som sitter i vår riksdag samt Europaparlamentet lägger ner sina röster i parlamentet.

Med andra ord innebär det att Vänsterns röster mot värdlandsavtalet i riksdagen och den nedlagda rösten i Europaparlamentet att partiet tar avstånd ifrån den svenska säkerhetspolitiken och att de ej heller tar avstånd ifrån Putins invasion av en demokrati. Den nedlagda rösten skedde dessutom i en mycket tung omröstning där nästan samtliga europeiska ledamöter var eniga. Det visar på att vänstern är ett ytterlighetsparti.

”Flygbladet” som vänstern kom med sedan väger lätt mot den nedlagda rösten i parlamentet och ska bara ses som en bortförklaring. ”Flygbladet” bekräftar dock att vänstern inte ställer upp på den nuvarande svenska säkerhetsdoktrinen.

Tor Nilsson

Moderat sympatisör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.