Lågt vattenstånd ledde till arkeologiska fynd i Fryken

Publicerad:
Foto: Johan Richardson, Värmlands museum

Den senaste tidens låga vattenstånd i Frykensjöarna har lett till att man hittat flera arkeologiska fynd. Ett antal stenkistor har siktats – och boplatser från stenåldern.

– Det var faktiskt lite överraskande, säger Johan Richardson, arkeolog på Värmlands museum.

På grund av det låga vattenståndet i Fryken har sjöbottnar gapat tomma och lämnat torrlagda stränder.

Det gjorde att såväl Frykens pärla i Lysvik och Torsby camping fick långsträckta sanddyner.

Johan Richardson, till vänster, samt Hans Olsson och Ellinor Larsson i samband med arkeologisk utgrävning vid Björkholmen i Torsby.
Johan Richardson, till vänster, samt Hans Olsson och Ellinor Larsson i samband med arkeologisk utgrävning vid Björkholmen i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

Vid Ljusnans utlopp mot Fryken i Torsby hamnade en förtöjd båt på land.

Nu har arkeologer på Värmlands museum gjort flera upptäckter.

Bland annat har man hittat 28 så kallade stenkistor, kanske en hamnanläggning, som kan ha något med Rottneros bruk att göra.

– Det enda vi har gjort är att kolla historiska kartor och inte fått några direkta indikationer på vad det kan vara. Det kan vara någon gård eller någon industri, men vi fortsätter, säger Johan Richardson, arkeolog på Värmlands museum.

– Förutom de här stenkistorna så har vi hittat lite boplatser på grund av det låga vattenståndet. Det var faktiskt lite överraskande för jag trodde inte att vi skulle hitta några förhistoriska boplatser som det här är tal på. Inte vid Fryken, där trodde vi att de låg lite högre upp, säger Johan Richardson.

Var vattennivåerna i Fryken lägre förr i tiden?

– På vissa platser tyder det på att vattennivåerna varit lite lägre. Kanske vid torka, det vet man inte.

Det är inte helt klarlagt, men vissa boplatser är från stenåldern.

– Vi får ta och analysera de här fynden. Vi hittade bland annat en skärva av förhistorisk keramik också, som kanske kommer från järnålder eller bronsålder. Vi vet inte än, säger Johan Richardson.

Boplatserna har hittats norr om Sunne.

Artikeltaggar

ArkeologiEllinor LarssonFrykens pärlaHans OlssonJohan RichardsonLysvikNyheterRottnerosSunneTorsbyTorsby campingVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare