Hoppa till huvudinnehållet

Hon tar en doft av Paris till Rackstadmuseet

Publicerad:
Karin Sidén, överintendent och museichef på Prins Eugens Waldemarsudde, gästar Arvika på torsdagskvällen den 31 mars. Foto: Stina Stjernkvist/TT

På torsdag kväll sveper en doft av Paris in på Rackstadmuseet i Arvika.

Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, kommer för att berätta om nordiska konstnärer som i det sena 1800-talet reste till den franska huvudstaden.

Karin Sidén är docent i konstvetenskap och sedan 2012 överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Innan dess var hon forskningschef på Nationalmuseum.

Nu gästar hon Rackstadmuseet för att berätta om de nordiska konstnärerna som lockades till Paris för att vidareutbilda sig och ställa ut på den årliga Salongen. Bland dem fanns så väl Carl Larsson som Christian Eriksson från Taserud i Arvika.

Många kända namn

– I mitt föredrag på Rackstadmuseet kommer det mångfacetterade parisiska konstlivet att lyftas fram och ett rikt konstnärsgalleri passera revy med kända namn som prins Eugen, Karin och Carl Larsson, Eva Bonnier, Per Hasselberg och Hanna Pauli från Sverige, Helene Schjerfbeck och Albert Edelfelt från Finland, Anna och Michael Ancher från Danmark och Harriet Backer och Nikolai Astrup från Norge, berättar Karin Sidén.

Karin Sidén, fotograferad i samband med utställningen Grez-sur-Loing som hölls på Waldemarsudde 2019. Grez-sur-Loing var en ort utanför Paris dit många konstnärer for sommartid för att måla och umgås.
Karin Sidén, fotograferad i samband med utställningen Grez-sur-Loing som hölls på Waldemarsudde 2019. Grez-sur-Loing var en ort utanför Paris dit många konstnärer for sommartid för att måla och umgås. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Artikeltaggar

ArvikaHistoriaKonstKonstnärNöje/KulturParisRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.