Hoppa till huvudinnehållet

77 nätter med Vintervärme – nu stänger lokalen

Publicerad:
10 januari öppnade Vintervärme sina dörrar för hemlösa i Karlstad i Älvkullegymnasiets gamla byggnad. I lokalen fanns två sovsalar, en för män och en för kvinnor, och som mest kunde 15 personer sova här samtidigt.
10 januari öppnade Vintervärme sina dörrar för hemlösa i Karlstad i Älvkullegymnasiets gamla byggnad. I lokalen fanns två sovsalar, en för män och en för kvinnor, och som mest kunde 15 personer sova här samtidigt. Foto: Tommy Andersson

Nätverket Vintervärme hade sina lokaler på Älvkullen öppna i elva veckor för de som inte har tak över huvudet.

– Detta är den längsta perioden som vi har lyckats haft öppet, berättar Johan Husberg, församlingsherde i Svenska kyrkan och samordnar i nätverket Vintervärme.

Det har under den gångna vintern varit svårt för nätverket att få tag i volontärer. En tid tillbaka hade man nästan inga volontärer alls på grund av pandemin, men för en månad sedan tillbaka hade man fått 25 nya.

– En del har ställt upp många nätter. Det är otroligt vilket arbete de gör. Det är tack vare dem som det har gått bra och varit stabilt, säger Johan Husberg.

På Vintervärmes lokaler har besökarna kunnat få kvällsmat, madrass, kudde och filt. I genomsnitt har det kommit omkring tio personer varje natt. Cirka 25 olika personer har varit där. Både kvinnor och män från Karlstad, andra orter i Sverige och även Europa.

– Orsakerna till att de kommer hit är väldigt olika. Vi har mött flera tragiska livsöden. Och vi märker att många är oroliga för var de ska ta vägen nu när vi stänger. Särskilt nu när kylan kom tillbaka. Vi skulle gärna se att det fanns ett nattboende året om men det klarar vi inte av. Så mycket volontärkrafter skulle vara orimligt att uppbringa, säger Marie Björklind, samordnare på Karlstads kyrkliga stadsmission.

Men anledningen till att Vintervärme nu stänger är inte brist på volontärer eller att det blivit varmare ute.

– Det här var en planerad stängning. Inför varje vinterprojekt ser vi hur mycket resurser vi har och hur länge vi kan hålla öppet. I år kunde vi hålla öppet till den 28 mars, säger Marie Björklind.

Artikeltaggar

Johan HusbergKarlstadMänskligtMarie BjörklindNatthärbärgeSvenska kyrkanVintervärme

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.