Stort intresse för kurser på yrkeshögskolan – har ökat med 78 procent

Publicerad:
Bergsskolan, en yrkeshögskola för ingenjörsutbildning i Filipstad. Foto: Göran Persson

Intresset för yrkeshögskoleutbildningar växer konstant.

Antalet personer som börjat studera på en kurs i Värmland ökade med 78 procent förra året.

YH-kurser är ett nytt koncept som introducerades våren 2020. Det är kortare yrkeshögskoleutbildningar som riktar sig mer till den som redan är etablerad på arbetsmarknaden.

Kurserna är i genomsnitt fem till sex veckor långa och växer allt mer i popularitet, främst på grund av den nära kopplingen till näringslivet, samt det faktum att utbildningsformen erbjuder en stor del praktik.

– Yrkeshögskolans utbildningar utformas efter branschernas behov och är därför viktiga för näringslivets kompetensförsörjning. Särskilt viktiga är de korta YH-kurserna, eftersom de ger den som redan är etablerad på arbetsmarknaden möjlighet att utvecklas, säger Tommy Persson, tillväxtchef på IHM Business School i ett pressmeddelande.

Enligt ny statistik från SCB har antalet studerande på YK-kurser ökat med 19 procent i riket som helhet under förra året.

I Värmlands län ligger den ökningen på hela 78 procent, från 65 studenter under 2020 till 116 under 2021.

Här finns det information om yrkeshögskoleutbildningarna i Värmland.

Fyra YH-utbildningar startar i Karlstad

Artikeltaggar

SCBSkola och utbildningVärmlands länYrkeshögskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare