Hoppa till huvudinnehållet

SM-silver till Brorsson och Brandt

Publicerad:
Mona Brorsson fixade ett SM-silver i masstart.
Mona Brorsson fixade ett SM-silver i masstart. Foto: MAXIM THORE

Oskar Brandt från I2 IF tog SM-silver i masstart och i damloppet gjorde Mona Brorsson från Finnskoga IF samma sak.

– Jag var en av favoriterna och på det sättet känns det skönt att få med sig en medalj. Men jag är även väldigt nöjd med hur det kändes i dag, säger Brorsson.

Söndagen bjöd på SM-masstarter för damer och herrar – men utan många världscupåkare, främst på grund av sjukdom.

Först ut var herrarna och det var Tobias Arwidson från Lima SKG som vann guld före värmlänningen Oskar Brandt från I2 IF. Arwidson sköt fullt i det fjärde och sista skyttet medan Brandt drog på sig en straffrunda och Arwidsons segermarginal blev 9,2 sekunder.

Tobias Arwidson sköt sammanlagt två bom medan Oskar Brandt noterades för tre.

– Silver känns väl jättebra och jag gjorde ett väldigt bra jobb på vallen i dag, säger Oskar Brandt och fortsätter:

– Jag sköt 85 procent träff och det är jag jättenöjd med. Kroppen kändes ändå bra, men jag hade så jävla dåliga skidor i dag.

– De bästa från världscupen saknades och jag gjorde det här loppet, så jag är glad för ett silver. Det är inte bara att gå in och plocka medaljer. Men det är också frustrerande, för det hade varit guld i dag om jag bara hade haft lite bättre skidor.

SK Bores Emil Nykvist sköt nio bom och slutade sexa medan Viktor Brandt från I2 IF hade sju bom och åkte in på en åttondeplats i en masstart på 15 km där bara åtta herrar kom till start.

Oskar Brandt vann SM-silver i masstart.
Oskar Brandt vann SM-silver i masstart. Foto: MAXIM THORE

Guld till Skottheim

I damernas masstart 12,5 km kom 18 tävlande till start och svensk mästare blev Johanna Skottheim från Lima SKG. Skottheim sköt två bom och vann 17,5 sekunder före Mona Brorsson från Finnskoga IF som hade fem missade skott. Limas Stina Nilsson knep bronsmedaljen, hon hade åtta bom och var 2,8 sekunder bakom tvåan Brorsson.

– Jag är ganska nöjd såklart, säger Mona Brorsson om SM-silvret och fortsätter:

– Det var ett ganska stort manfall här på SM så jag var en av favoriterna och på det sättet känns det skönt att få med sig en medalj. Men jag är även väldigt nöjd med hur det kändes i dag. Jag skulle nog säga att det var min bästa åkform sedan jag fick corona. Min kropp har tagit kliv i rätt riktning även om det fortfarande är lite kvar.

– Men jag är som sagt väldigt nöjd. Men jag är såklart inte nöjd med min prestation på skjutvallen och i stå framför allt. Jag sköt alla fem bom i stående och det är väl främst i stående jag känner av sviterna från coronan. Kroppen känns lite som ett vattenglas där jag under åkningen drar på mig mer och mer mjölksyra som till slut rinner över. Jag har inte samma återhämtning som vanligt vilket gjorde att jag i dagens ståskytte var helt fylld av mjölksyra.

– Det är liksom inte bendarr, utan kroppen vibrerar för att den är så ansträngd. Sedan var det nog lite dagsform i ståskyttet också. Men det svårt för mig i dag där i dag, jag hade inte riktigt vad som krävdes för att hålla ihop ståskyttet.

– Men jag tar verkligen med mig att min kropp börjar vakna till liv igen. Det känns motiverande med SM-sprint i morgon med kortare distans så att kroppen orkar ännu mer. I dag var det väldigt mycket folk som hejade fram oss vilket var väldigt roligt. Det var en mycket härlig stämning efter spåren och man blev väldigt motiverad, det var en kul tävling.

Finnskogas Annie Lindh tog femteplatsen i masstarten med två bom totalt och SK Bores Emma Nilsson kom på sjunde plats med tre missade skott.

I morgon avslutas skidskytte-SM i Piteå med sprintlopp.

Artikeltaggar

Annie LindhEmil NykvistEmma NilssonFinnskoga IFI2 IFMona BrorssonOskar BrandtSK BoreSkidskytteViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.