Hoppa till huvudinnehållet

Insändare. Politikerna måste ta beslutet om Värmlandsmontern!

Publicerad:
”Värmlands viktiga varumärke som det återspeglas på Bokmässan ska vi vara både stolta över och rädda om”, skriver insändarskribenterna. På bilden syns Lars Lerin i Värmlandsmontern, år 2006. Foto: NWT Arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Medierna har de senaste dagarna avslöjat Region Värmlands planer på att inte ha någon Värmlandsmonter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg 2022. Att slå igen detta viktiga värmländska skyltfönster mot omvärlden vore mycket beklagligt, anser vi.

Sedan mässans start för drygt 30 år sedan har Värmlandsmontern alltid funnits med. Den är alltså mycket väletablerad. Goda värmländska krafter med litterärt intresse, inklusive en stor mängd författare, har med god uppbackning från Landstinget i Värmland (numera Region Värmland) år efter år visat upp ett imponerande innehåll under mässdagarna. Inget annat landskaps aktiviteter under denna välbesökta mässa har till närmelsevis kunnat mäta sig med det som Värmlandsmontern bjudit på.

Denna starka position får inte gå förlorad. Det är inom ytterst få samhällsområden som Värmland har en ledande ställning. Så är fallet just här – därför får denna värdefulla exponering av det litterära Värmland inför storpublik inte kastas på sophögen!

Visst har vi numera en egen ”Värmländsk Bokfestival”. Den spelar dock i en helt annan division än Bokmässan i Göteborg, som odiskutabelt är landets ledande inom det litterära området. Göteborgsmässan spiller över på Värmlands hela kultursektor. Inte minst påverkar den positivt kulturturismen, som står för en väsentlig del av inkomsterna för såväl de kulturbärande institutionerna som enskilda kulturarbetare.

Värmlands viktiga varumärke som det återspeglas på Bokmässan ska vi vara både stolta över och rädda om!

Politikerna i regionens kultur- och bildningsnämnd måste verkligen känna sitt ansvar, när frågan – i någon form, har det sagts oss – kommer upp på nämndens sammanträde den 5 april. Det duger inte alls att lägga över ansvaret för monterbeslutet på en enskild tjänsteman, vilket här dessutom är liktydigt med en befattningshavare (kulturchef) som senare i april kommer att lämna sin chefspost.

Självklart måste beslutet tas av nämndens politiker. Dessa är det i höstens val möjligt att utkräva ansvar av, vilket ju INTE är fallet med icke-folkvalda tjänstemän.

Elsa Hallbäck

Kristinehamn

Anders Ajaxson

Karlstad

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgGöteborgInsändareVärmlands länVärmlandsmontern