Insändare. Compare hackade cybersäkerhet

Insändare
PUBLICERAD:
”Alla deltagare var överens om den goda idén att etablera centrum för cybersäkerhet i Karlstad”, skriver insändarskribenten. På bilden övar svenska cybersoldater på att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar till ”Vi såg det inte komma”, NWT 24 mars

Signaturen ”Vi såg det inte komma” föreslår att centrum för utbildning av civila och militära cybersoldater etableras i Värmland. Ett utmärkt förslag! Valet av signatur förmedlar frustration över att Värmland med sina förutsättningar inom cybersäkerhet inte har jobbat på detta. Och det har inte Värmland, men det har jag och mina kollegor för vi såg det växande problemet komma och i dag är det akut.

I oktober 2019 arrangerade vi lunchmöte på temat samhällssäkerhet. Allt vad Värmland kan uppbringa i form av samhällssäkerhet deltog och därutöver experter från andra håll i landet. Riksdagsledamot Pål Jonsson, Sveriges i särklass främsta politiker inom samhällssäkerhet och försvar, var huvudtalare.

Alla deltagare var överens om den goda idén att etablera centrum för cybersäkerhet i Karlstad.

Magnus Bårdén, vd för Compare skrev så här efter mötet: ”Tack för ett inspirerande lunchmöte. Jag skulle gärna vilja träffa er och diskutera hur Compare och DigitalWell Arena kan bidra på bästa sätt.”

Sagt och gjort, idén till centrum föddes. Cybersäkerhet är de extrema talangernas spelplan för att matcha trollfabriker runt om i världen. Ett centrum måste vara mycket attraktivt för att vara lockande och det ställer krav på noggranna förberedelser. Med tanke på Magnus Bårdéns utspel fann vi det passande att Compare skulle vara huvudman för projektet.

Under hösten trängde vi in i materian. Vi hade mängder av samtal med kunniga i ämnet och vi läste in 1000-tals sidor. Vi bollade förslag med Pål Jonsson och CGI, som är internationellt framstående inom cybersäkerhet.

I januari 2020 hade vi slutligt förslag till projekt med målet att ”etablera och bygga upp en organisatorisk och virtuell resurs som upptäcker hoten mot och skyddar digitala lösningar”. Förslaget skickades till Magnus Bårdén som svarade: ”Tack för detta. Jag ska läsa med intresse ikväll.”

Därefter blev det knäpp tyst. Tidigare hade Magnus Bårdén framfört att beslutet i Compares och Digital Wells styrelser att genomföra projektet var ren formsak.

Till sist, i slutet av februari, var jag inbjuden till möte med Magnus Bårdén och Compares ordförande Fredrik Svensson angående vårt projekt. De båda skruvade på sig och bedyrade att projektet var intressant, men behövde ytterligare förankring. Det var naturligtvis inte sant. Projektet hade stött på patrull när någon eller några, sannolikt i Karlstads kommun, såg vilka som låg bakom projektet. Vi har i EU-projekt och andra sammanhang riktat befogad kritik mot det politiska ledarskapets bristfälliga näringslivsarbete jämfört med andra mer framgångsrika städer. När man såg våra namn blev det bara för mycket.

Efter mötet dog projektet.

Min kritik riktar sig inte mot Magnus Bårdén. Hans avsikter var seriösa, men han verkar i en kommunal kontext där man måste ligga lågt eller se sig om efter något annat. Detta har vi sett på flera håll i Karlstad. Det var inte Compare som i verkligheten hackade projektet cybersäkerhet utan Karlstads kommun.

Leif Lendrup

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.