Hoppa till huvudinnehållet

Elvenite – ett jämställt bolag i mansdominerad bransch

Publicerad:
En kreativ fysisk arbetsmiljö är också viktigt, menar man på Elvenite. Här ger Åsa Klevmarken sina medabetare en knuff framåt i gungorna. Foto: Jonas Klint

Åtta av tio som jobbar med IT i Värmland är män. Men inte på IT-bolaget Elvenite i Karlstad. Där är det jämställt både i ledningsgruppen och övriga personalen.

– Det blir mer dynamik i arbetsgrupper som består av både män och kvinnor, säger Therese Gawor, rekryteringsansvarig på företaget.

I Länsstyrelsens och Region Värmlands rapport ”På tal om kvinnor och män” framgår det att 82 procent av länets IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare var män 2018.

Ett företag som bryter mot mönstret är digitaliseringskonsulten Elvenite, Karlstad. Företaget omnämns relativt ofta i media, dels för att det går bra och växer, men också för att det ingår i den Karlstadsbaserade digitaliseringskoncernen Combined X som börsnoteras i dagarna. Företaget har också uppmärksammats för att det har hamnat högt i undersöknings- och konsultföretaget Great place to works rankinglista över de bästa arbetsplatserna.

Olika styrkor behövs

En framgångsfaktor som företagets chefer själva lyfter fram, är hur man resonerar när man rekryterar.

– Ska man bygga ett slagkraftigt lag behöver man människor som ser olika saker, har olika dimensioner och har olika styrkor. Det är då man kan leverera värde till kunderna.

Det säger Åsa Klevmarken, en av grundarna och vice vd på Elvenite.

Helt jämställt

Företaget har i dag 84 anställda, varav de flesta är placerade i Karlstad. Personalen har en i stort sett helt jämställd könsfördelning, och det gäller även ledningsgruppen där fem av nio är kvinnor.

Att det ser ut så är ingen slump, intygar Åsa Klevmarken.

– Vi letar efter rätt inställning och rätt kompetens när vi rekryterar och skiljer inte på personer baserat på deras kön.

Niklas Nordström, marknadskoordinator, Åsa Klevmarken, vice vd och medgrundare och rekryteringsansvariga Therese Gawor berättar att Elvenite har en i princip helt jämn könsfördelning. Med på intervjun fast på distans var också vd:n Mathias Dyberg, som syns på skärmen.
Niklas Nordström, marknadskoordinator, Åsa Klevmarken, vice vd och medgrundare och rekryteringsansvariga Therese Gawor berättar att Elvenite har en i princip helt jämn könsfördelning. Med på intervjun fast på distans var också vd:n Mathias Dyberg, som syns på skärmen. Foto: Jonas Klint

Hon och vd:n Mathias Dyberg säger att de har jobbat aktivt med att bygga en kultur i företaget, där det viktiga är grundvärdena och en idé om varför man finns till.

Företaget arbetar med kunder inom livsmedelsindustrin som de hjälper i alla led av deras digitaliseringsprocesser. Det är stora frågor som rör mycket mer än bara IT.

– Det är komplexa system och processer. Här är det viktigt att vår personal kan skapa långsiktiga, tillitsfulla relationer där man kan vara ärlig mot varandra, säger Mathias Dyberg.

Therese Gawor, Niklas Nordström och Åsa Klevmarken berättar att Elvenite engagerar sig på olika sätt för att få fler unga tjejer välja IT-yrken. Olikheter skapar dynamik, menar de.
Therese Gawor, Niklas Nordström och Åsa Klevmarken berättar att Elvenite engagerar sig på olika sätt för att få fler unga tjejer välja IT-yrken. Olikheter skapar dynamik, menar de. Foto: Jonas Klint

Uppdragens komplexitet kräver att Elvenites arbetsgrupper har många olika kompetenser och infallsvinklar. Då är det inte bra om de som jobbar tillsammans är för lika varandra.

– Vi eftersträvar inte att det ska vara lugnt och skönt. Vi har ett annat syfte, och därför behöver vi olika infallsvinklar. Man måste man våga lämna sin comfort zone, säger Åsa Klevmarken.

Som ett idrottslag

Mathias Dyberg jämför företagets kulturbygge med sportens värld och det svenska handbollslandslaget. Succélaget vann EM-guld trots att sjukdom gjorde att flera spelare fick komma in oförberedda.

– Det fanns en stark kultur i laget där alla visste vad de skulle göra. Därför kunde mycket yngre spelare komma in och de löste det tillsammans med de äldre spelarna.

Ingen kvotering

När Elvenite rekryterar letar de inte aktivt efter kvinnor. Det är för att de tänker bort könet och bara ser personernas egenskaper och kompetens som det blir lika många kvinnor som män, resonerar de.

– Vi jobbar inte med kvotering, det sker bara per automatik, säger Mathias Dyberg.

Brist på kvinnor

Ett allmänt problem i branschen är att det inte lockar särskilt många unga kvinnor. Det är en fråga som Elvenite har engagerat sig i på olika sätt. Till exempel släppte Elvenite tillsammans med fyra andra parter en rapport som heter ”Unga kvinnor och IT 2022”, där unga kvinnors inställning till att jobba inom it-branschen undersöks.

– Resultatet pekar tyvärr på att andelen unga kvinnor som drar sig för att arbeta med it fortsätter att öka, för att de inte tycker att det passar deras personlighet, säger Niklas Nordström, marknadskoordinator på Elvenite.

Hur ska man då locka fler kvinnor till IT? I undersökningen framkommer bland annat att de unga vill ha mer information om vad de olika IT-yrkena innebär. Många unga kvinnor associerar begreppet IT med något tråkigt. Andelen kvinnor som upplever så kallad gender bias ökar också, vilket betyder att allt fler kvinnor upplever att teknik i deras vardag inte är lika anpassad för kvinnor som för män.

Förebilder viktiga

– Det är också viktigt med förebilder, säger Therese Gawor.

Hon lyfter fram Åsa Klevmarken som en bra förebild för henne på Elvenite.

– Jag kände mig inspirerad av henne och tänkte ”här vill jag jobba”. Hon får en att tro på sig själv och vara sig själv. Det gör att man känner sig trygg och att man kan fokusera på jobbet, säger Therese Gawor.

Företagets trainee-program är ett verktyg för att få in kvinnor och ge dem förebilder. Mathias Dyberg och Åsa Klevmarken säger att företaget tar emot många exjobbare och att man är aktiva i samhället utanför företaget på olika sätt, bland annat för att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Vi är inte världsbäst på något sätt, men vi tar steg på vägen och vill bli det, säger Mathias Dyberg.

Artikeltaggar

Åsa KlevmarkenCombined XElveniteITJämställdhetKarlstadKonsultMathias DybergNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.