Hoppa till huvudinnehållet

Jörgen Jönsson om sin guldkantade FBK-karriär

Publicerad:
Jörgen Jönsson, guldhjälte med Färjestad säsongen 07/08.
Jörgen Jönsson, guldhjälte med Färjestad säsongen 07/08. Foto: NILS JAKOBSSON

Med fem SM-guld för Färjestad delar Jörgen Jönsson klubbrekordet med Peter Nordström.

Jönsson var den självklare ledaren på isen och den spelare som gjort flest poäng i slutspelet för Färjestad.

– Det guld som jag tänker mest på är det första som visade vägen för den energi och insats som man måste lägga för att kunna vinna, säger Jönsson.

Det guldet tog Färjestad säsongen 1996-1997 och man vann över Luleå med 3-1 i matcher då man fortfarande spelade i bäst av fem vid den här tiden.

– Luleå var regerande mästare och favoriter. Det jag menar är att tränaren Pelle Bäckman fick oss att kasta in allt vi hade och det behövs för att vinna ett SM-guld. Men får inte fundera för mycket och vara bekymrad utan det krävs att man gör en insats. Vi avgjorde på hemmaplan och det var en fantastisk upplevelse att få göra det.

Med fyra SM-guld till med Färjestad på meritlistan finns det gott om minnen från Jörgen Jönssons enormt framgångsrika karriär.

– Man kommer ihåg allt möjligt, men det blir mest de avgörande momenten som till exempel Gregers skott mellan benen på Djurgårdsmålvakten i Stockholm. Jag har alltid varit fokuserad på att göra min uppgift och har inte haft tid att lägga saker på minnet under spelet. Nu när det är över är det lättare att komma ihåg och då blir det de avgörande sakerna.

Jörgen Jönsson efter SM-finalen 1997.
Jörgen Jönsson efter SM-finalen 1997. Foto: Håkan Strandman

Den makalösa säsongen

Den 22 september 2001 spelades den första ishockeymatchen i Löfbergs Arena, som då hette Löfbergs Lila Arena. Den första matchen satte tonen för hela den säsongen när Färjestad spelade ut Djurgården efter noter och vann med 6-1. Nämnde Greger Artursson blev för övrigt förste målskytt i den nya arenan och säsongen slutade med Jörgen Jönssons tredje SM-guld.

– Här var vi superfavoriter efter en fantastisk säsong i grundserien. Vi vann allt i slutspelet också och fullbordade så nära man kan komma en perfekt säsong. Jag tror att vi förlorade sju matcher på hela säsongen så det var verkligen briljant, minns Jönsson.

Lista: Färjestads 10 största slutspelskungar genom tiderna

Och minnet sviker honom inte 20 år senare. Färjestad förlorande mycket riktigt endast sju matcher och vann grundserien med 25 poängs marginal.

I slutspelet vann man med 4-0 i matcher mot Brynäs i kvartsfinalen, 3-0 mot HV71 i semifinalen och med samma siffror mot Modo i finalen - en svårslagen säsong!

En vanlig syn: Jörgen Jönsson jublar tillsammans med Peter Nordström.
En vanlig syn: Jörgen Jönsson jublar tillsammans med Peter Nordström. Foto: BJÖRN TILLY

2005-2006 ordnade Jönsson en unik trippel när han vann OS-, VM- och SM-guld. Det har ingen annan svensk spelare lyckats med under samma säsong.

– Det SM-guldet fullbordade min säsong och sedan åkte jag till VM och grejade tre guld av tre möjliga. Vi hade spelat SM-final tre år i rad och förlorat så det var kul att få vinna igen.

Slutade på topp

När säsongen 2008-2009 avslutades lyfte Jörgen Jönsson Le Mat-pokalen igen och det var inte bara säsongen som avslutades utan också en lysande spelarkarriär.

– Jag minns guldet 2009 såklart för att det var bestämt att det skulle bli min sista säsong. Det beslutet togs redan i november efter att jag haft stora problem och inte spelat så många matcher. Jag hade ett skadat knä och ont i ryggen och tog ledigt hela december för att få ihop kroppen. Den avgörande SM-finalen var den sista matchen för många i Färjestad, till exempel även för Peter Nordström och Thomas Rhodin.

Det var på något sätt givet att vinnarskallen Jörgen Jönsson skulle få avsluta på topp.

– Att det blev ett guld var väldigt, väldigt lyckat. Det var ett tungt gäng att få avsluta tillsammans med som man hängt ihop länge med. Det var verkligen kul!

Spelarbild från säsongen 97/98.
Spelarbild från säsongen 97/98.

Hyllar Nordström

Under sin tid i Färjestad bildade Jönsson den fruktade Jönssonligan med Peter Nordström och Pelle Prestberg. Med alla poäng som Jörgen gjorde i slutspelet är det lätt att glömma bort alla utvisningar som han dödade tillsammans med Peter Nordström.

FBK-profilerna Wallin och Nordström: Det krävs för att vinna

– Peter och jag klickade från första början tills att vi la av. Peter var fenomenal på att göra ett stort arbete i det tysta och fick inte all uppmärksamhet som han var förtjänt av, avslutar Jönsson.

Peter Nordström och Jörgen Jönsson klickade på isen.
Peter Nordström och Jörgen Jönsson klickade på isen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJörgen Jönsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.