Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens udda förfrågan: Söker får till villaområden

Publicerad:
Karlstads kommun vill att får ska få beta på tätortsområden runt om i kommunen. Genrebild.
Karlstads kommun vill att får ska få beta på tätortsområden runt om i kommunen. Genrebild. Foto: Uwe Zucchi

Karlstads kommun vill öka den biologiska mångfalden runt om i kommunen – för det söker man nu får som ska få beta på tre platser i Karlstad.

– Det är inte ofta de som bor i tätorter får se lantdjur på nära håll så det tycker vi är kul att kunna erbjuda samtidigt som fåren tar hand om marken, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, i ett pressmeddelande.

Betande får mitt i bostadsområdena på Henstad, Nyed och Södra Kroppkärr? Ja, snart kan det bli verklighet. Karlstads kommun söker nu djurägare som behöver betesmark för sina får.

Anledningen är att fåren ska bidra till den biologiska mångfalden.

– När fåren betar hindrar de att området växer igen av sly och snabbväxande växter. När de håller undan dessa växter får fler växtarter möjlighet att växa på platsen och därigenom gynnas även insektslivet, säger Ida Höjskeld, markförvaltare på teknik- och fastighetsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Henrik Lander, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, säger att det dessutom är en möjlighet för tätortsborna att se djuren beta fritt – ett litet miljöombyte för både får och människor.

– Det är inte ofta de som bor i tätorter får se lantdjur på nära håll så det tycker vi är kul att kunna erbjuda samtidigt som fåren tar hand om marken, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Planen är att djuren ska få börja beta i utmärkta hagar när betessäsongen börjar.

– Vi hoppas ha får till hagarna när betessäsongen drar i gång i mitten av maj, säger Ida Höjskeld.

Artikeltaggar

Djur och naturFårHenrik LanderKarlstads kommunKarlstads kommunMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.