Hoppa till huvudinnehållet

Henrik L Barvå: Ukraina borde vara en lärdom för Kina

Publicerad:
Presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping möttes i Peking den 4 februari.
Presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping möttes i Peking den 4 februari. Foto: Aleksej Druzjinin/Sputnik/Kremlin pool photo via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rysslands krig i Ukraina torde bli en lärdom för Kina och dess anspråk på överhöghet över Taiwan. Ett krig skulle bli svårt och få oöverblickbara konsekvenser.

Putin väntade med att inledda sitt angreppskrig mot Ukraina till dess att de olympiska vinterspelen i Peking hunnit avslutas. Med största sannolikhet så kom han och den kinesiske ledaren Xi Jinping överens om det när de träffades i samband med OS-invigningen. Många uppgifter gör gällande att Kina kände till de ryska invasionsplanerna i förväg.

Bara det borde få omvärlden att dra öron åt sig när det gäller förbindelserna med kommunistregimen i Peking. Men Kina är inte Ryssland, och landet betyder långt mer för världsekonomin än vad Ryssland, som bara har en BNP som de nordiska länderna tillsammans, gör. Men det kan paradoxalt nog göra kineserna mer försiktiga, särskilt efter det ryska misslyckandet i Ukraina.

Omvärlden har ju annars en mängd andra skäl till att distansera sig från Kina. Tydligast gäller det coronapandemin, som hade sitt ursprung i landet. Vårt beroende av Kina är ohälsosamt, både när det gäller produktion och råvaror. Det finns all anledning att ta hem produktion och hitta alternativa leverantörer, om inte annat för att minska vår sårbarhet.

Samtidigt är Kina minst lika beroende av handeln med omvärlden för sitt relativa välstånd. Nog för att sanktionerna slår hårt mot Ryssland, men det är inget mot vad sanktioner skulle göra med den kinesiska ekonomin, som redan brottas med stora problem. Och Peking har alltid betonat stabilitet. Detta kan förhoppningsvis vara den återhållande faktorn mot att de skulle få för sig att "återförena" Taiwan med fastlandet.

Kina har också hållit sig lite avvaktande hur de skall göra med sanktionerna mot Ryssland, och hur beredda de eventuellt är att hjälpa ett Ryssland som blir allt mer internationellt isolerat. De vill inte riskera sanktioner själva. Å andra sidan skulle de kunna göra Ryssland till en klientstat.

Kriget i Ukraina visar också med all tydlighet att det inte alltid går som man tänkt sig. Vad är det som säger att ett kinesiskt invasionsförsök av Taiwan inte också skulle råka lika illa ut? Taiwan är dessutom mer välrustade än Ukraina, och har mer återförsäkringar i form av stöd från Förenta Staterna än vad Ukraina har. Ett angrepp på Taiwan riskerar att den amerikanska Stillahavsflottan tämligen omgående dras in i kriget. En landsättningsoperation på en väl befäst och stor ö vore också oerhört riskfyllt.

Den kinesiska "folkets befrielsearmé" har heller inte prövats i storskalig krigföring sedan inbördeskriget som kommunisterna vann och som fördrev nationalisterna till just Taiwan. Bortsett från några mindre gränsstrider mot Indien, Vietnam och Sovjetunionen så vet ingen hur bra eller dålig den kinesiska krigsmakten är. Ryssland/Sovjet har ändå prövats i större krig och så går det ändå som det gör i Ukraina.

Omvärldens starka stöd till Ukraina har nog överraskat inte bara Putin utan också Xi Jinping. Och även om Taiwan knappt erkänns internationellt så anses de ändå som en de facto-stat som många har en relation till. Reaktionerna på en kinesisk invasion skulle därför bli stora och hårda.

Talande nog skrev EU:s utrikeschef Josep Borrell en debattartikel som publicerats världen runt, och i den version trycktes i Taipei Times så står det att "taiwaneserna vet hur det är att leva i skuggan av hot", och att "vi är tacksamma att Taiwan, tillsammans med våra likasinnade partner tar ställning mot kriget i Europa". En tydlig markering mot Kina om att Taiwan räknas som just en partner från en av EU:s högsta företrädare. Förhoppningsvis tar man till sig budskapet i Peking.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

BNPCoronavirusetEUIndienJosep BorrellKinaKrigOSPekingRysslandSigneratSovjetunionenTaiwanUkrainaUkrainakrigetUSAVietnamVladimir PutinXi Jinping