Hoppa till huvudinnehållet

Frivilliga måste kunna rädda liv i hela landet

Publicerad:
Vid hjärtstopp är varje minut livsviktig. Chansen att överleva minskar med 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning (HLR) eller defibrillering med hjärtstartare inte påbörjas, skriver Maria Khorsand och Owe Svensson.
Vid hjärtstopp är varje minut livsviktig. Chansen att överleva minskar med 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning (HLR) eller defibrillering med hjärtstartare inte påbörjas, skriver Maria Khorsand och Owe Svensson. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddarna som befinner sig inom en radie på som mest en mil, skriver Maria Khorsand och Owe Svensson.

En medresenär på bussen faller ihop. Helt utan förvarning. En människa kan ha drabbats av plötsligt hjärtstopp. Vad gör du? Även om situationen är ovanlig kan medvetenhet om livshotande hjärttillstånd och kunskap om hjärt-lungräddning rädda liv. Trots att det finns ett utarbetat system där frivilliga snabbt kan larmas av SOS Alarm till ett misstänkt hjärtstopp står 40 procent av svenska folket utan den möjligheten. Vi vill uppmana fler att engagera sig för ett mer hjärtsäkert Sverige.

Varje år drabbas 6 000 personer av hjärtstopp i hemmet eller utomhus, utan tillgång till akutsjukvård. När en människa drabbas slutar hjärtat oväntat att pumpa blod och tillståndet blir akut livshotande. Endast en av tio överlever.

Vid hjärtstopp är varje minut livsviktig. Chansen att överleva minskar med 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning (HLR) eller defibrillering med hjärtstartare inte påbörjas. Det behövs ytterligare en länk i den livräddande kedjan, särskilt på landsorten, där det kan vara längre framkörningstid för ambulans på grund av långa avstånd. Den länken finns, är väl beprövad och redo att implementeras i hela Sverige.

Så skriver du en debattartikel

SOS Alarm och Heartrunner Sweden arbetar med systemet Sms-livräddare. När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddarna som befinner sig inom en radie på som mest en mil. En eller flera personer som kan HLR kan då snabbt ta sig till patienten och påbörja livräddning i väntan på ambulans.

Martin Jonsson, forskare vid Karolinska Institutet, har undersökt huruvida frivilliga livräddare ökar överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp. De preliminära resultaten från studien av de svenska, danska, nederländska och schweiziska livräddarsystemen visar att överlevnaden under en 30-dagarsperiod efter hjärtstopp ökar med nästan 30 procent.

Svenska HLR-rådet rekommenderar alla regioner att införa system som larmar frivilliga till den som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus. Ändå saknas Sms-livräddare i många regioner i Sverige.

10 av Sveriges regioner är anslutna till Sms-livräddare. Dessa regioner täcker in ca 60 procent av den svenska befolkningen, som kan få hjälp av frivilliga livräddare vid plötsligt hjärtstopp. Vi är inte nöjda förrän hela Sveriges befolkning känner tryggheten av att medmänniskor i närheten kan komma till undsättning om olyckan är framme.

Det finns över 105 000 frivilliga livräddare i Sverige som är redo att hjälpa till. Nära 20 000 av dessa finns i regioner som ännu inte är anslutna till Sms-livräddare och kan därför inte hjälpa till när någon drabbas av hjärtstopp.

Det är dags att hela Sverige ansluter sig. Vi uppmanar därför alla regioner att vara med och bana väg för de frivilliga vardagshjältar som vill hjälpa till genom att bli frivilliga livräddare.

Maria Khorsand

Vd, SOS Alarm

Owe Svensson

Vd, Heartrunner Sweden

Artikeltaggar

112AkutsjukvårdAmbulanssjukvårdDebattHjärt- och lungräddningHjärtstartareHLR-rådetKarolinska institutetsms-livräddareSOS Alarm