Hoppa till huvudinnehållet

Vi höjer takten för klimatet

Publicerad:
I min nya roll som huvudförhandlare i Europaparlamentets arbete med EU:s nya nationella klimatmål är en av mina främsta prioriteringar därför att alla måste vara med och bidra, skriver Jessica Polfjärd.
I min nya roll som huvudförhandlare i Europaparlamentets arbete med EU:s nya nationella klimatmål är en av mina främsta prioriteringar därför att alla måste vara med och bidra, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Givet att vi redan nu hör flera länder streta emot är det uppenbart att vi som tror på höjda ambitioner i klimatarbetet måste göra vårt yttersta för att ro det här i hamn, skriver Jessica Polfjärd.

Den gröna omställningen innebär en fantastisk möjlighet för hela Europa och Sverige i synnerhet. Våra företag ligger i framkant jämfört med många andra och vi har länge visat att det är möjligt att bli grönare, samtidigt som vi säkrar jobb och tillväxt. Att vi ställer om och inte stänger ner innebär att människor har ett jobb att gå till och får sin framtid tryggad.

Det förutsätter emellertid att alla är med och bidrar. Så ser det tyvärr inte ut i nuläget, då vissa länder i EU allt för länge har sluppit undan sitt ansvar, medan exempelvis Sverige har gjort väldigt mycket. I min nya roll som huvudförhandlare i Europaparlamentets arbete med EU:s nya nationella klimatmål är en av mina främsta prioriteringar därför att alla måste vara med och bidra.

Det nya regelverket som ska tas fram sätter bindande mål för hur mycket länderna i EU måste minska sina utsläpp med under de kommande tio åren. Min roll innebär att jag kommer att leda förhandlingarna med EU:s regeringar i ministerrådet. Givet att vi redan nu hör flera länder streta emot är det uppenbart att vi som tror på höjda ambitioner i klimatarbetet måste göra vårt yttersta för att ro det här i hamn.

Så skriver du en debattartikel

Jag presenterade nyligen mitt förslag för en ny och starkare lagstiftning som säkerställer att alla länder är med och bidrar i arbetet. Det finns flera delar som är särskilt viktiga:

1. Alla måste sänka sina utsläpp. Det måste bli slut på den tidigare ordningen där Sverige måste minska väldigt mycket, medan vissa andra länder inte behöver minska alls.

2. Vi måste täppa till kryphålen i lagstiftningen så att alla faktiskt lever upp till sina åtaganden. Det ska till exempel inte vara möjligt att strunta i att sänka utsläpp i dag, i utbyte mot att man lovar att göra det i morgon. Färre kryphål ökar inte bara trovärdigheten utan garanterar också att målen faktiskt nås.

3. Ge EU:s medlemsländer chansen att nå klimatmålen på ett sätt som passar dem. Detaljreglering från Bryssel ger sällan önskad effekt, det är bättre att länder får ta hänsyn till sina förutsättningar och använder verktygen som passar bäst för dem.

4. För att nå klimatmålen är det viktigt att medlemsländerna faktiskt följer de nya reglerna. Jag föreslår därför att länder som inte följer reglerna ska behöva kompensera för detta genom att betala en avgift. Min förhoppning är naturligtvis att inget land ska behöva betala en sådan avgift, men om så blir fallet är mitt förslag att intäkterna ska gå till klimatåtgärder

De här förslagen innebär en rejäl ambitionshöjning för det europeiska klimatarbetet. Samtidigt garanterar de att vi i Europa tryggar jobb och tillväxt, och att alla faktiskt drar sitt strå till stacken. Det är inte hållbart att vi i Sverige ska göra allt, medan andra åker snålskjuts på vårt arbete. Nu höjer vi på allvar takten för klimatet.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

BrysselDebattEUEuropaparlamentetEuropeiska unionens rådJessica PolfjärdKlimatKoldioxidModeraternaSverigeUtsläpp