Hoppa till huvudinnehållet

Varg rev sex får – troligen en yngre individ

Publicerad:
Fårägaren Bo Sallmén och besiktningsman Nelly Grönberg studerade de fem får som är kvar.
Fårägaren Bo Sallmén och besiktningsman Nelly Grönberg studerade de fem får som är kvar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Två får dog och tre fick avlivas när en varg härjade hos Bo Sallmén i Bön, strax söder om Gustavsfors mellan Årjäng och Bengtsfors, natten mellan tisdag och onsdag. Dessutom är ytterligare två får skadade och ett saknas.

Det var vid halv åttatiden på onsdagsmorgonen Bo Sallmén kollade mot fårhagen och fick se tre får stå tillsammans. De andra tio såg han inte.

– Alla fåren brukar alltid vara tillsammans annars. Då anade jag att det var något som hänt. Jag gick in i fårhagen för att leta efter de andra, säger Bo Sallmén.

Tvingades avliva tre får

Fårhagen går ända ner till sjön och cirka 50 meter från vattnet hittade Bo Sallmén ett dött får som var rivet. Ett får låg också dött i vattnet. Alla djuren låg utspridda på olika platser i den stora hagen, som längst var det ett avstånd på omkring 400 meter mellan dem. Sallmén hittade sedan ytterligare tre liggande får, de var vid liv men reste sig inte upp. Han såg att de var rivna och var tvungen att avliva dem.

”Ett typiskt vargangrepp”

Under eftermiddagen kom besiktningsman Nelly Grönberg från Länsstyrelsen i Västra Götaland till gården och kunde konstatera att det rörde sig om ett vargangrepp.

– Det är ett typiskt angrepp från varg, sa hon och troligen handlar det om en ungvarg på vandring.

– Det känns som en yngre individ. Man ser det på hur han angripit i ansiktet och vid öronen, sa hon.

Två av fåren haltade

Två av fåren som hade klarat sig haltade och var tvungna att lägga sig ner.
Två av fåren som hade klarat sig haltade och var tvungna att lägga sig ner. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När de gick för att undersöka de fem får som är kvar, haltade två av fåren och la sig sedan ner. Bo Sallmén fick rådet av besiktningsmannen att avvakta ett dygn och se om det bara rörde sig om ytliga skador eller om de också var rivna av vargen och då tvungna att avlivas.

Ett får har inte hittats

Det är dessutom ett av fåren på gården som inte kunnat hittas, trots att grannar hjälpt till att leta. Besiktningsmannen hade med sig ljud- och ljusskrämmor att sätta upp på fårhuset och i hagen.

– Vi lånar ut dem vid angrepp och vid risk för angrepp, sa Nelly Grönberg.

Det finns risk att vargen återvänder till den plats han angripit djur på så hennes råd var att ha fåren inomhus några veckor. Bo Sallmén hade besök av varg senast för cirka tio år sedan då han blev av med två får. Då förlorade också en granngård en dräktig tacka.

Artikeltaggar

Djur och naturFårGustavsforsVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.