Hoppa till huvudinnehållet

Ny rapport: Eda bäst och Kristinehamn sämst på att förebygga självmord

Publicerad:
Rickard Bracken är generalsekreterare för Suicide Zero.
Rickard Bracken är generalsekreterare för Suicide Zero.

Eda kommun är bäst. Kristinehamn är sämst.

I alla fall enligt Suicide Zeros nya rapport som kartlägger vad landets och därmed länets kommuner gör för att förebygga självmord.

Utifrån svar på ett antal frågor som organisationen ställt till landets kommuner har kommunernas insatser rankats.

Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracker understryker att organisationen inte kontrollerat att kommunerna gör det de uppger, utan enbart samlat in och sammanställt svaren.

40 personer tog sitt liv i Värmland år 2020, enligt Region Värmland. I länet spretar svaren rejält mellan de tolv kommuner som har svarat på frågorna.

Eda kommun ligger bäst till och får 20 poäng av 27 möjliga. Kommunen är en av tio i landet som får grönt ljus i rapporten. Strax därefter kommer Arvika med 19 poäng. I andra änden av listan återfinns Kristinehamns kommun med två poäng.

Rickard Bracken är generalsekreterare på Suicide Zero och säger att svaren från Eda tyder på att hela kommunen jobbar med frågan, medan läget i Kristinehamn är helt annorlunda. Kommunen har svarat ”vet ej” på de flesta frågorna i undersökningen, men uppger ändå att det finns en person som har ett samordnat ansvar för att förebygga självmord.

– Det finns i dag kunskap om vad man behöver göra och hur man kan arbeta. Vi vet att kommunerna har en jätteviktig uppgift så det som behövs är besluten, strukturen, den politiska viljan, säger Rickard Bracken.

Förutom en person som samordnar arbetet anser han bland annat att det behövs förebyggande program för alla skolelever, arbete mot ofrivillig ensamhet bland äldre. Till det kommer att åtgärda eventuella platser där man ser att självmord ofta sker.

– Man behöver utbilda sin personal och man behöver också ha rutiner på plats, hur ska vi agera och informera om det sker ett självmordsförsök? säger han.

NWT har tidigare berättat om att Region Värmland har antagit en plan med ett mål om att självmorden ska minska signifikant på lång sikt. Ett regionalt nätverk bestående av kommuner, region, föreningar och myndigheter jobbar med frågan.

Region-ja till ny plan för att förebygga självmordMål om halverat antal självmord missades – nu ska ny plan antas

Hur viktigt är det att man jobbar gemensamt i en region med de här frågorna?

– Jag tycker det är jätteviktigt och det är bra att man har en struktur för det arbetet. Men man kan inte som kommun liksom tänka att ”det finns en regional plan och det ordnar sig” utan man måste själv se hur jobbar vi med att förebygga självmord i våra egna verksamheter. Det är inte planerna som är det viktiga utan det är det man gör till slut

Frågor som kommunerna svarat på i Suicide Zeros undersökning är bland annat om man genomför utbildningar i att förebygga självmord till olika personalkategorier, om det finns rutiner för hur personal ska agera vid självmord eller självmordsförsök i exempelvis skolan och om kommunen har en utsedd person med samordningsansvar för att förebygga självmord.

Så rankas självmordspreventionen i Värmland
KommunPoäng
Eda20
Arvika19
Årjäng17
Filipstad15
Munkfors14
Grums11
Hagfors9
Säffle8
Hammarö6
Karlstad6
Torsby3
Kristinehamn2
”Mamma, du kan sluta leta nu” – Pontus, 29 år, tog sitt livNWT prisas för hoppfull rapportering om svårt ämne

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunKristinehamns kommunMotion och hälsaPsykisk ohälsaSjälvmordSuicide ZeroVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.