Solidaritet med Ukrainas folk

Publicerad:
Varje måndag klockan 12.00 hålls manifestation för Ukrainas frihet vid Stora torget i Karlstad, skriver Per-Inge Lidén. Foto: Christian Holm Barenfeld

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu är det tid för en total bojkott av ryska intressen. Vi bör göra som USA och stoppa all import av rysk olja, gas och uran, skriver Per-Inge Lidén.

Det finns en Mariabild i Sofiakatedralen i Kiev. Det sägs att så länge hon står där och håller upp sina händer kan inte staden erövras. Motivet är från 1035. Det var på den tiden Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter, var gift med rikets furste och bodde i staden.

Ingegerd, Irina kallades hon i sitt nya land, var uppväxt i Sigtuna och en del av en redan då flerhundraårig relation mellan Skandinavien och detta bördiga område vid floden Dnepr som var en allfartsväg mellan oss och världens vid den tiden dominerande världsmetropol Konstantinopel.

I dag är Kiev och hela Ukraina utsatt för en brutal rysk invasion. De bombar såväl militära som civila mål på ett folkrättsvidrigt sätt. I Sverige står vi nu upp för vårt ukrainska systerfolk och stöder dem på en rad olika sätt. De får såväl humanitärt, moraliskt som militärt stöd av oss.

Så skriver du en debattartikel

Nu är det tid för en total bojkott av ryska intressen. Vi bör göra som USA och stoppa all import av rysk olja, gas och uran. Den ryska elitens tillgångar i väst bör konfiskeras och bankers och företags relationer frysas. Den ryska björnen ska känna att det blir kallt och ensamt där i idet.

Däremot ska vi fortsätt stödja och odla kontakter med rysk opposition och alla de människor i detta grannland som också drabbas av Putinregimens diktatur. De flesta ryska medborgare vill leva i fred och frihet.

Liksom 2015 när den arabiska våren och människors frihetslängtan brutalt krossades – bl a med rysk hjälp, måste vi även nu öppna våra hjärtan och ta emot förtvivlade människor på flykt. Miljöpartiet ville ha en ordnad och legal flyktingmottagning då och det vill vi på samma sätt i dag. Människor som flyr ska få skydd, och en legal process där deras sak prövas.

I Karlstad ansvarade jag tillsammans med min nämnd politiskt för flyktingmottagandet då och vi har det ansvaret även idag. Det kommer vi klara – om vi hjälps åt. Vi är nu inne i ett förberedelsearbete för att i samverkan med Migrationsverket ta hand om människor på flykt.

Jag kritiserar sällan andra partier. Den här gången vill jag dock lyfta en fråga. Jag minns en bild på en sverigedemokratisk politiker i Tingsryd som står vid kommungränsen 2015 och säger att Tingsryd är fullt. För några veckor sedan sa Sverigedemokraternas ledare att han inte visste vem han förordade – USA:s president Biden eller Rysslands president Putin. SD:s systerpartier i Europa har länge närt en nära relation med den ryska politiska eliten och även finansierats av den. Något att reflektera över för dem som vill att nationen ska styras tillsammans med Sverigedemokraterna.

Varje måndag klockan 12.00 hålls manifestation för Ukrainas frihet vid Stora torget i Karlstad. Vi kommer vara där varje måndag tills Ryssland har lämnat det land som välsignas av Marias upplyftande händer. Välkommen.

Per-Inge Lidén

Riksdagskandidat för Miljöpartiet

Artikeltaggar

DebattFlyktingarFolkrättJimmie ÅkessonJoe BidenKarlstadKievMigrationsverketMiljöpartietPer-Inge LidénRysslandSigtunaStora torgetSverigeSverigedemokraternaTingsrydUkrainaUkrainakrigetUSAVladimir Putin

Läs vidare