Hoppa till huvudinnehållet

Polisen rustar inför ”Arvikavarvet” och den höga musiken: ”Är helt förkastligt”

Publicerad:
Jonas Wendel är polischef i Arvika. Där förbereder man sig nu inför våren och sommaren då det brukar vara mycket problem med ungdomar som spelar hög musik. Arkivbild.
Jonas Wendel är polischef i Arvika. Där förbereder man sig nu inför våren och sommaren då det brukar vara mycket problem med ungdomar som spelar hög musik. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

Ett säkert vårtecken i Arvika är när de motorburna ungdomarna börjar åka sina varv runt centrum igen, med musiken dunkande på högsta volym. Nu rustar polisen inför den kommande säsongen.

– Vi kommer vara ute i så stor utsträckning som möjligt, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Det har varit en debatt under många år där boende i centrum klagar på att de får sin nattsömn förstörd. Ungdomarna själva tycker ofta att de ska få hållas, och att de som valt att bo så centralt måste kunna stå ut med lite ljud då och då.

Under vintermånaderna brukar det vara lite lugnare, men när våren kommer och vädret blir lite mildare börjar gatorna, och parkeringsplatserna där ungdomarna samlas fyllas igen.

– Vi märkte under den gångna helgen att trafiken och musikspelandet börjat igen, säger polischef Jonas Wendel.

Stör vakan

Under veckan fick Jonas Wendel ett telefonsamtal från sjukhuset i Arvika som gjorde honom rejält bekymrad. Personalen berättade att de suttit vak hos väldigt sjuka patienter, men att de under hela natten hade blivit störda av den mycket höga musiken som hördes in i sjukhusets salar.

– Det tycker jag är helt förkastligt. Jag tycker det är märkligt, jag förstår inte hur man kan motivera sitt beteende när det får sådana konsekvenser. Det är sorgligt, säger han.

Störande biltrafik i Arvika har varit ett problem under en lång tid.
Störande biltrafik i Arvika har varit ett problem under en lång tid. Foto: Linus Carle

Böter

Från och med den första juli förra året blev det möjligt för polisen att ge en bot på 1000 kronor till de bilister som spelade för hög musik. En hel del böter har utfärdats sedan dess, men det är enligt Jonas Wendel svårt att säga om böterna har gett någon vidare effekt.

– Vi kommer fortsätta nöta på med våra böter så mycket vi kan, så fort det är befogat. Vi hoppas att det sker en förändring, men vi måste jobba bredare med frågan för att få till ett förändrat beteende, säger han.

Håller dialog

Polisen försöker prata med de ungdomar de möter, både ute på vägarna, men också i skolan, på ungdomsgården och de de ställen där ungdomarna mekar och fixar med sina bilar. Polisen möts ofta med argumentet om att ungdomarna bara vill ha roligt, och att det alltid har åkts det varvet där musik har spelats på hög volym.

– Det handlar inte om att polisen vill förbjuda det roliga. Åk runt, spela i normal volym så att man inte stör andra. Det här med att ha roligt kan inte enbart vara att man ska spela så högt som möjligt och störa så många som möjligt, det är det beteendet som vi agerar mot, säger Jonas Wendel.

Tar resurser

När polisen är ute och bötfäller ungdomar som spelar för hög musik, betyder det att att det att de får mindre tid att lägga på andra insatser, det bekymrar Jonas Wendel.

– Det tar orimligt stora resurser för oss. Det är andra planlagda insatser som påverkas, till exempel narkotikainsatser. Vi har stora problem med narkotika i västra Värmland som vi skulle vilja jobba ännu mer mot. Det finns mängder med saker som vi skulle vilja göra men som vi får prioritera bort, säger han.

– Vi har många medborgare som verkligen lider av det här, det är ett stort problem, fortsätter han.

2020 besökte dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) Arvika för att träffa kommunalrådet Peter Söderström (S) och lokalpolisen för att prata om problemet med störande biltrafik.
2020 besökte dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) Arvika för att träffa kommunalrådet Peter Söderström (S) och lokalpolisen för att prata om problemet med störande biltrafik. Foto: Anton Eriksson

Inget nytt politikermöte

Hösten 2020 var dåvarande inrikesminister Mikael Damberg på besök i kommunen för att få höra om problematiken. Ett återbesök var inplanerat till i höstas, för att höra om det blev någon förbättring efter att man infört ordningsboten. Men mötet ställdes in och det är oklart om det blir något nytt möte med politiken. Jonas Wendel hoppas på det för han har en del punkter på sin önskelista över åtgärder som han tror skulle kunna ge effekt.

– Jag vill ha andra muskler, högre bötesbelopp och en möjlighet att dra in körkortet vid upprepade förseelser, säger han.

Häng med på Arvikavarvet: "Vi åker på en levande fest"

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott & blåljusJonas WendelMikael DambergPolisenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.