Hoppa till huvudinnehållet

Låt bygga uteplats – och pengar går till Röda korset i Ukraina

Publicerad:
Jörgen Persson, Evylyn Bjord och Kjell Persson skänker 20 kronor i timmen till Röda korsets arbete i Ukraina.
Jörgen Persson, Evylyn Bjord och Kjell Persson skänker 20 kronor i timmen till Röda korsets arbete i Ukraina. Foto: Privat

Många vill låta bygga altaner, verandor och uteplatser så här års när våren är i antågande. Nu går ett företag ut och skänker 20 kronor per arbetad timme till förmån för offren i Ukrainakriget.

Kriget i Ukraina har fått många att på olika sätt skänka pengar eller på annat sätt hjälpa till.

Byggföretaget Regal bygg i Badabruk utanför Torsby tänker skänka en del av sina intäkter. För varje arbetad timme går 20 kronor till Röda korset.

– Vi såg en väldig framfart på uteplatser och altaner under pandemin, så vi tänker att det kanske blir en sån vår och sommar igen, säger egenföretagaren Jörgen Persson.

För att räkna på hur mycket pengar Regal bygg kommer att skänka till Röda korset går det till så här: först kommer kunden och man räknar på en offert, för de flesta kunder efterfrågar ett fast pris. Vissa kunder vill faktureras även på löpande räkning.

Regal bygg från Badabruk bygger altan i Deje.
Regal bygg från Badabruk bygger altan i Deje. Foto: Privat

Om tre byggnadssnickare jobbar en dag blir det 60 kronor i timmen gånger åtta timmar – och det landar på 480 kronor.

– När vi fått in betalningen, så skickar vi pengarna till Röda korset. När det är klart får även kunden en verifiering på att vi skickat in pengarna. Då känner de att de också är med på ett hörn. Då blir det lite gemensamt, säger Jörgen Persson.

Tanken är att det ska gälla de projekt som rör uteplatser och altaner och är en kampanj som pågår under en månad till att börja med.

– Vi kör först och främst för de som beställt projekt fram till 15 april. Har man beställt före dess tar vi på löpande band även på sommaren, Ja, även på vintern om det skulle bli så mycket, säger Jörgen Persson.

Förfasas över kriget

Regal bygg skriver på sin Facebook-sida: ”Vi liksom resten av världen följer vi kriget i Ukraina och förfasas samtidigt som våren blir mer och mer tydlig här hemma”.

– Det är som för så många andra, att det kommer så nära inpå. Det är som en ny tid man lever i. Och man vill ju hjälpa till på något vis. Vi hjälper till på firmans sätt och kanske får med oss folk utifrån, som kan känna att de kan vara med på ett hörn.

– Det kommer inte att bli dyrare för kunden. Vi tar av vår förtjänst och skickar in pengar. Vi känner att vi vill bidra med sånt vi kan och vill, säger Jörgen Persson.

Artikeltaggar

BadabrukBostad och byggenDejeRöda korsetTorsby kommunUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.