Hoppa till huvudinnehållet

Hennes prepperkonst har blivit högaktuell: "Kan inte trolla bort oroskänslan”

Publicerad:
Charlotta Hammar ställer ut på Cyrillushuset i Värmlands museum med start på lördag. Hon är konstnär med rötterna i Årjäng, men bor numera på Styrsö.
Charlotta Hammar ställer ut på Cyrillushuset i Värmlands museum med start på lördag. Hon är konstnär med rötterna i Årjäng, men bor numera på Styrsö. Foto: Lena Richardson

Årjängsfödda konstnären Charlotta Hammar är en orolig typ. Kanske var det därför hon – två år före alla andra – började söka efter närmaste skyddsrum.

Svaret hon fann ledde till ett konstverk och nu är hennes prepper-inspirerade konst aktuellare än någonsin.

På lördag har hon vernissage på Värmlands museum för en oroande utställning.

Redan i februari 2020 gjorde Charlotta Hammar ett konstverk med titeln ”Jag hittar inte mitt skyddsrum”.

Sedan dess har både skyddsrumsfrågan och hennes konst blivit högaktuell. Det är dock inte med attityden ”vad var det jag sa” hon ser sina frågor segla upp på allas dagordning.

"Jag kanske mer än andra går runt med de här känslorna”, säger Charlotta Hammar, som utforskar sin egen och andras oro i sin konst.
"Jag kanske mer än andra går runt med de här känslorna”, säger Charlotta Hammar, som utforskar sin egen och andras oro i sin konst. Foto: Lena Richardson

– Det finns inget bra med det. Det är bara olyckligt att det blivit så nu. Min egen oro har bara ökat, säger hon.

Kan inte trolla bort oron

Oron är en drivkraft och ett återkommande tema i hennes konst.

– Jag jobbar med de här frågorna, krishantering, oro, att leva i ovisshet i en osäker värld. Jag kanske mer än andra går runt med de här känslorna, som kanske är obefogade. Jag var otrygg som barn och den känslan har följt med. Nu är jag mer vettig och vet att det inte är rationellt att gå runt och ha den här oroskänslan, men jag kan inte trolla bort den. Att jobba med de här frågorna konstnärligt har blivit ett slags terapi helt enkelt. Att kunna visualisera oron har på något vis hjälpt mig. På något sätt blir det att dela med sig av det här mentala tillståndet.

Klart att Charlotta Hammar har koll på var nödutgångarna finns. Hon beskriver sig själv som en orolig person, men oron verkar inte blockera henne utan snarare driva fram nya konstnärliga idéer och gestaltningar.
Klart att Charlotta Hammar har koll på var nödutgångarna finns. Hon beskriver sig själv som en orolig person, men oron verkar inte blockera henne utan snarare driva fram nya konstnärliga idéer och gestaltningar. Foto: Lena Richardson

Hon utstrålar inte ängslighet, men tycker att den finns på insidan.

– Och det har ju inte blivit bättre sedan jag blev förälder, verkligen inte. Det har blivit mycket värre, men jag hanterar det, säger hon.

Mycket att oroa sig för

Och nog finns det att oroa sig för i denna värld. Det kan handla om pandemin, vad man gör om kriget kommer närmare eller om klimatfrågan.

Bland bilderna hon packar upp när vi ses på museet finns fotografier med en säregen färgnyans, olycksbådande figurer och (mar-)drömska tillstånd.

Verket Error landscape II har en mycket speciell rosa nyans, inspirerad av miljötekniska experiment som sägs ska kunna motverka växthuseffekt men också tar bort den blå himlen. Det rosa har också fått ge namn till utställningen.
Verket Error landscape II har en mycket speciell rosa nyans, inspirerad av miljötekniska experiment som sägs ska kunna motverka växthuseffekt men också tar bort den blå himlen. Det rosa har också fått ge namn till utställningen. Foto: Lena Richardson

Utställningen heter And The Sky Shall Turn No 55/Silky Pink. Den rosa Silky Pink-nyansen har hon hämtat från ett läppglans. Med den som himmel i ett bergsmotiv uppstår en domedagsstämning med bibliska referenser.

Gillar katastroffilmer

Hon gillar katastroffilmer och att grotta ner sig i dystopier och berättar att en tidigare utställning beskrevs av en betraktare som ”dystopisk-romantisk”.

”Jag vill dela med mig av den här sinnesstämningen, för att inte känna mig ensam. Jag vill väcka andras intresse för de här frågorna”, säger Charlotta Hammar om dystopin i hennes bilder.
”Jag vill dela med mig av den här sinnesstämningen, för att inte känna mig ensam. Jag vill väcka andras intresse för de här frågorna”, säger Charlotta Hammar om dystopin i hennes bilder. Foto: Lena Richardson

– Jag tror att så länge människan funnits, har det också funnits domedagsprofetior. Det är väl inte konstigt? Vi lever ganska kort tid relativt och jorden är också väldigt liten i den stora, stora rymden, säger hon.

Vad gör det konstnärligt intressant för dig att rota i oron?

– Det känns väldigt betydelsefullt. Dels för att det är en så stor del av att vara människa. Man gör hela tiden val och det gäller att lita på sitt omdöme när man gör de här valen. Man måste hela tiden ta ansvar för sig själv men också för andra, till exempel som förälder. Det är så spännande hur vissa utstrålar en sådan självsäkerhet i livet eller vet hur man ska agera. Man får ju ingen utbildning i livet! Det är livet man lever som man lär sig av, säger hon.

Charlotta Hammar har verkligen tagit till sig krisbroschyren. ”Jag kan den nästan utantill”.
Charlotta Hammar har verkligen tagit till sig krisbroschyren. ”Jag kan den nästan utantill”. Foto: Lena Richardson

– Jag är väldigt intresserad av psykologi och allt det här med att vara människa. Hur vet folk vad som är rätt att göra i stunden? Det finns ju liksom ingen handbok. Men jag har ju ”Om krisen eller kriget kommer”.

Det häftet har hon verkligen läst.

Charlotta Hammar har med sig en klassisk krisbroschyr till Värmlands museum.
Charlotta Hammar har med sig en klassisk krisbroschyr till Värmlands museum. Foto: Lena Richardson

– Jag kan nästan broschyren utantill. Jag tycker det var jättebra att den kom, men det var också väldigt oroväckande att den kom! säger hon.

”Du ska veta var ditt närmaste skyddsrum är” står det bland annat i denna trycksak, men när hon skulle ta reda på det visade det sig att det inte fanns något där hon bor, på Styrsö utanför Göteborg.

Redo för krisen? Charlotta Hammars fotografier väcker känslor.
Redo för krisen? Charlotta Hammars fotografier väcker känslor. Foto: Lena Richardson

Upptäckten ledde till en mejlkonversation med en tjänsteperson på MSB, som sedan blev en del av ett konstverk.

Det hela blev också något av ett uppvaknande, för trots att hon oroar sig så mycket, har hon gått runt med en tro att om det hände något verkligt allvarligt, skulle det ändå vara lugnt, för då träder väl samhället in och tar hand om en.

– För att vi bor i Sverige och har extremt mycket välfärd.

Charlotta Hammar packar upp posters, som ska finnas både på utställningen och ute på stan i Karlstad.
Charlotta Hammar packar upp posters, som ska finnas både på utställningen och ute på stan i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Ingen prepper trots allt

Nu vet hon bättre. Man måste förbereda sig själv också, det står i broschyren, men någon prepper är hon inte.

– Det kan man ju tro. Jag börjar väl bli en Svensson-prepper nu, när tonläget höjts i media och i världen med säkerhetsläget. Det är nog något slags vidskeplighet hos mig. Jag har trott att om jag började bunkra skulle det verkligen hända något.

Charlotta Hammars affischer finns både på utställningen och ute på stan. Att mittenaffischen har Bruce Springsteen-tema är ingen slump. ”Han utstrålar en sådan trygghet”, säger hon och väljer ut Jungleland som låten att ta med sig till en öde ö.
Charlotta Hammars affischer finns både på utställningen och ute på stan. Att mittenaffischen har Bruce Springsteen-tema är ingen slump. ”Han utstrålar en sådan trygghet”, säger hon och väljer ut Jungleland som låten att ta med sig till en öde ö. Foto: Lena Richardson

På en punkt uppfyller hon alla prepperkrav sedan länge: hon fotograferar med en Rolleiflexkamera från 1939, helt manuell.

– Den har inte ens batterier – en bra prepperkamera! Man kan lita på den, säger hon och ler.

Charlotta Hammar ställer ut både fotografier och tredimensionell konst. Här packar hon upp något som kan vara innanmätet i ett jättelikt godisägg, men också ger associationer till förvaring av utbränt kärnbränsle.
Charlotta Hammar ställer ut både fotografier och tredimensionell konst. Här packar hon upp något som kan vara innanmätet i ett jättelikt godisägg, men också ger associationer till förvaring av utbränt kärnbränsle. Foto: Lena Richardson

Hon avslöjar att hon först på senare tid börjat köpa på sig lite konserver.

– Jag har länge varit fascinerad av prepperskulturen, men då har jag varit det som observatör. Jag har tyckt att det varit spännande hur folk i allmänhet hanterar oro och osäkerhet. Bara att leva livet... det kan ju hända saker hela tiden!

Ett ägg har landat i utställningen. Vad händer om det kläcks?
Ett ägg har landat i utställningen. Vad händer om det kläcks? Foto: Lena Richardson
Charlotta Hammars äggskulptur är effektfullt placerad och belyst i ett mörkt rum.
Charlotta Hammars äggskulptur är effektfullt placerad och belyst i ett mörkt rum. Foto: Lena Richardson

”Har satsat allt”

Och, konstaterar hon, man får ju trösta sig med att det inte bara är skit som händer i världen.

– Det finns massor av goda saker och man måste fortsätta tro på oss, mänskligheten, att viljan att fortsätta är starkare än det negativa med girighet och idioter som startar krig. Annars kan man ju bara lägga sig ner och dö och det ska vi inte göra.

Utställningen på Värmlands museum är den största Charlotta Hammar gjort hittills.
Utställningen på Värmlands museum är den största Charlotta Hammar gjort hittills. Foto: Lena Richardson

Till livets goda händelser hör definitivt att som utflyttad Årjängsbo få ställa ut på Värmlands museum. Pandemitiden har hon ägnat åt att jobba ännu mer med att förbereda sig för det.

– Jag har satsat allt på den här utställningen. Det här är det största jag gjort hittills. Jag är så glad för detta. Herregud, en separatutställning på Värmlands museum, det är inte fy skam!

Charlotta Hammar fotograferar med en gammaldags, manuell kamera. Sedan bearbetar hon bilderna digitalt.
Charlotta Hammar fotograferar med en gammaldags, manuell kamera. Sedan bearbetar hon bilderna digitalt. Foto: Lena Richardson
FAKTA

Utställningens namn: And The Sky Shall Turn No 55/Silky Pink

Visas: 26 mars till 7 augusti

Plats: Värmlands museum

Om konstnären: Charlotta Hammar är uppvuxen i Årjäng och fick Värmlands museiförenings stipendium 2020. Hon bor på Styrsö.

Bonus: Söndagen den 27 mars blir det ett samtal på museet om hemberedskap i kristider med konstnären Charlotta Hammar och Patrick Sellman, som är småbrukare och beredskapsexpert i podcasten ”I väntan på katastrofen”.

NWT hälsade på Charlotta Hammar under upphängningsfasen, i början av veckan. Dan Spegel från museet var behjälplig med att få upp alla verk i rätt ordning.
NWT hälsade på Charlotta Hammar under upphängningsfasen, i början av veckan. Dan Spegel från museet var behjälplig med att få upp alla verk i rätt ordning. Foto: Lena Richardson
I ett videoverk på utställningen spelar Charlotta Hammar första satsen ur Beethovens Månskenssonat. Det är ett stycke som lugnar. ”Det är Beethoven och Bruce”, säger hon om de trygga musikreferenserna.
I ett videoverk på utställningen spelar Charlotta Hammar första satsen ur Beethovens Månskenssonat. Det är ett stycke som lugnar. ”Det är Beethoven och Bruce”, säger hon om de trygga musikreferenserna. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÅrjängKarlstadKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturPreppingSamhälleStyrsöUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.