Hoppa till huvudinnehållet

Skapar insamling: "1942 tvingades våra föräldrar fly den ryska invasionen"

Publicerad:
Stefan Besterman, Urban Rohdin och Peter Besterman startar en insamling i Sunne.
Stefan Besterman, Urban Rohdin och Peter Besterman startar en insamling i Sunne. Foto: Privat

Bröderna Peter och Stefan Besterman som driver bokningsbolag i Sunne har startat ett samarbete med Fryksdalens Sparbank med målet att samla in pengar till det krigsdrabbade Ukraina genom UNHCR.

– 1942 tvingades våra föräldrar, som då var sju och fyra år, att fly från Estland på grund av den ryska invasionen under andra världskriget. Kvinnor och barn fick lämna, medan männen tvingades vara kvar, berättar Peter Besterman.

Insamlingen går under namnet Sunne för Ukraina.

– Det är med bestörtning, frustration och ilska vi nu tillsammans med övriga välden följer det enorma övergrepp och de illdåd som Ryssland utsätter det ukrainska folket för. Det är en oerhörd tragedi att historien går igen i ett europeiskt grannland 2022. Varje dag möts vi av bilder av kriget i Ukraina och människor som tvingas att fly från sina hem och sina familjemedlemmar.

Besterman AB och Fryksdalens Sparbank vill nu uppmana företag och privatpersoner att stödja Ukrainas folk genom att bidra.

– Hjälpbehovet är enormt och därför vill vi som lokal sparbank vara med och bidra med det vi kan. Vi hoppas att fler företag och privatpersoner vill vara med och stötta vår insamling för Ukraina. Varje krona gör skillnad, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

Besterman AB skänker 50 000 kronor och Fryksdalens Sparbank 100 000 kronor. Insamlingen pågår fram till 31 mars och går oavkortat till UNHCR. Vill man vara med och bidra finns insamlingen på UNHCR hemsida och heter Sunne för Ukraina.

Artikeltaggar

EkonomiEstlandFryksdalens sparbankKrigMusikNöje/KulturPeter BestermanPolitikRysslandSunneUkrainakrigetUNHCRUrban Rohdin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.