Hoppa till huvudinnehållet

Vatten rann genom tre bjälklag – nu öppnar Cyrillushuset äntligen igen

Publicerad:
Cyrillushuset är den äldre delen av Värmlands museum och har genom gått en stor renovering efter en omfattande vattenskada.
Cyrillushuset är den äldre delen av Värmlands museum och har genom gått en stor renovering efter en omfattande vattenskada. Foto: Lena Richardson

Efter ett år och tre månaders stängning öppnas den äldre delen av Värmlands museum igen, efter en stor vattenskada.

Inflyttning pågår, med siktet inställt på vernissage på lördag.

Skadan uppstod kring nyåret 20/21. Vatten läckte ut från en ventilationsanläggning och när det väl upptäckts, hade vattnet redan hunnit sprida sig mycket i den äldre delen av museet, Cyrillushuset.

Vattnet hade sipprat ner genom tre bjälklag; från vinden, genom tak och golv. Att det skedde under pandemin, när verksamheten inte var igång som vanligt, bidrog till att läckan fick så stora effekter.

Renoveringen har bland annat inneburit att golv fått rivas upp och läggas om och Cyrillushuset har hållits stängt under tiden.

– Vi har fått flytta på all konst och skjuta eller flytta på utställningar. Det har varit mycket navigerande och pusslande, säger Karin Åberg Waern, utställningschef på museet.

Entréhallen mot Cyrillushuset är stängd - tills snart.
Entréhallen mot Cyrillushuset är stängd - tills snart. Foto: Lena Richardson

På lördag är det äntligen dags för återöppning. Då blir det vernissage för en utställning med konstnären Charlotta Hammar och en återöppning av utställningen Insyn och utblick, med 170 verk från museets egna samlingar.

Hur känns det att få öppna igen?

– Det är fantastiskt, jättehärligt! säger Karin Åberg Waern.

Cyrillushuset har fått namn efter arkitekten Cyrillus Johansson, som ritade denna museibyggnad 1929.
Cyrillushuset har fått namn efter arkitekten Cyrillus Johansson, som ritade denna museibyggnad 1929. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Cyrillus JohanssonKarin Åberg WaernKarlstadNöje/KulturNyheterSandgrundsuddenVärmlands museumVattenskada

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.