Hoppa till huvudinnehållet

Olof Wretling gör teater av sitt Vinterprat — premiär i Karlstad

Publicerad:
Karlstadsbaserade Olof Wretling har en ny teaterpjäs på gång, som utgår från ett av hans Vinterprat i P1.
Karlstadsbaserade Olof Wretling har en ny teaterpjäs på gång, som utgår från ett av hans Vinterprat i P1. Foto: Carl Edlom

Komikern och regissören Olof Wretling ska göra en teaterföreställning av sitt Vinterprat i P1 från 2019.

I enmansföreställningen "Kaffet" berättar han om en nattågsresa med tre litterära giganter från Västerbotten, som kom att förändra hans liv.

Teaterresan startar i Karlstad – på Scalateatern.

Wretling har röstats fram som värd för Vinter i P1 nio gånger och hans prat "Diagnoserna i mitt liv" sattes upp på Rival i Stockholm.

Han är också känd från bland annat "Bäst i test", Klungan och "Mammas nya kille" — och förstås som regissör för folklustspelet Värmlänningarna i Ransäter.

Föreställningen Kaffet baseras på en resa han gjorde 2004. Då bodde han i Umeå och tog nattåget därifrån för att åka till Stockholm och göra en läkarundersökning av sina stämband. Han levde mitt i en mardröm: han hade tappat rösten, mitt i en föreställning.

”Fruktansvärt”

– Det var fruktansvärt. Som komiker är ju rösten ens huvudinstrument. Jag stod på en av Sveriges största scener med publiken framför mig. Det var som en mardröm. Rösten är ju hela verktyget, för att leka med karaktärer och dialekter. Jag levde i en period där jag trodde att jag aldrig mer skulle kunna använda rösten, berättar han för NWT.

– Det var jättejobbigt. Att inte kunna utöva sitt yrke och att inte kunna låta som man vill låta... Rösten är en spegelbild av själen.


Olof Wretling tappade rösten under en föreställning. Efter ett halvår i en mardröm löstes det problemet, men under tiden hann han bland annat göra en tågresa som fortfarande sätter spår. ”Ett minne för livet.”
Olof Wretling tappade rösten under en föreställning. Efter ett halvår i en mardröm löstes det problemet, men under tiden hann han bland annat göra en tågresa som fortfarande sätter spår. ”Ett minne för livet.” Foto: Stefan Jerrevång/TT

Så han kliver på tåget och det gör helt överraskande även tre litterära giganter.

– En efter en kommer P O Enquist, Sara Lidman och Torgny Lindgren in i kupén! De befinner sig på författarturné. Det var ju helt galet. Där satt jag med talförbud med mina tre största idoler och kunde knappt prata med dem!

Påverkade hela livet

Det blev ett bra samtal trots talförbudet — "Jag fick lyssna mycket" — om dialekter, själsliv och klass.

– Det var en otroligt spännande resa som kom att förändra mitt liv, eller påverka mitt liv väldigt mycket, säger Olof Wretling.

Torgny Lindgren, Sara Lidman och P O Enquist är tre författare som betytt mycket för Olof Wretling. I höst ska han spela dem alla i en teaterföreställning.
Torgny Lindgren, Sara Lidman och P O Enquist är tre författare som betytt mycket för Olof Wretling. I höst ska han spela dem alla i en teaterföreställning.

De västerbottniska författarna blev en påminnelse om berättandet, som blivit en så central del av hans eget konstnärskap. De har också alla tre satt ord på det karga och hårda landskap som de — och Olof — har gemensamt.

”Ska vara stolta”

– De banade väg för Västerbottningarna och berättandet och att vi ska stå upp för vårt avfolkade län däruppe. Vår natur är också något att berätta om, trots mörker och kyla. Vi ska också vara stolta över oss själva. Tack vare dem har byar och samhällen i Västerbottens inland ekat ut i världen och de visade att vi har också något att dela med oss av som är unikt.

Är det ”kaffe” eller ”kaffet” i koppen? Det beror på vilken dialekt du talar.
Är det ”kaffe” eller ”kaffet” i koppen? Det beror på vilken dialekt du talar. Foto: Lena Richardson

Och när Torgny Lindgren där på tåget sa "Ja tack, jag kan ta en kaffet", alltså bestämd form på kaffet, där andra skulle sagt "kaffe" – då kunde inget talförbud i världen stoppa Olof Wretling. Det är en dialektal specialitet som bara förekommer på en viss, västerbottnisk mark och detta måste han bara få veta mer om.

Håller dialekterna högt

Olof Wretling avslöjar att det står "Mjölken" på Norrmejeriers mjölkpaket och är överlag en stor ivrare för att dialekter ska hållas levande.

– Jag tycker de är något att vara rädd om och stolt över. Man ska inte känna att det inte duger, säger han.

Det slumpartade mötet med de tre författarna har han burit med sig genom livet.

– Det var en väldigt speciell upplevelse, ett minne för livet och något jag vill dela med mig av, säger han.

Gör alla rollerna själv

2019 gjorde han det i ett vinterprat i P1, där han berättade om stämbanden, tågresan och "kaffet".

Nu tar han berättelsen vidare till också en teaterföreställning, som han beskriver som ett slags "berättarstandup". Han kommer att göra alla rollerna själv.

– Det blir utmaningen! Jag ska ikläda mig rollerna som Sara, P O, Torgny och mig själv och dra ut på resa tillsammans med publiken, säger han och avslöjar att han håller på att göra sin fru tokig med sina idoga övningar av Sara Lidman.

Olof Wretling har bland annat regi av klassiska Värmlänningarna på sin meritlista.
Olof Wretling har bland annat regi av klassiska Värmlänningarna på sin meritlista. Foto: Lena Richardson

Han utlovar också "världens roligaste ljud" – ett svårbeskrivbart fenomen som bygger på att han drar upp luft ända upp i polyperna och sedan pratande pressar ut den så att det låter som heliumprat. Exakt hur det låter och inte minst hur Olof Wretlings Sara Lidman-röst låter, lär vara värt att vänta på.

– Det får ni höra den 30 september!

Då har “Kaffet” premiär på Scalateatern i Karlstad. Efter föreställningar i Karlstad även den 1 och 2 oktober turnerar Olof Wretling sedan vidare till ytterligare 15 svenska städer. Att resan får börja i Karlstad känns bra för den västerbottniske värmlänningen Olof Wretling.

– Jag ville göra en Karlstadsproduktion, samarbeta med Karlstadsfolk och ha premiär i min hemstad Karlstad, säger han.

Biljetterna till ”Kaffet” släpps på fredag, den 25 mars.

Artikeltaggar

KändisarKarlstadOlof WretlingRadioTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.