Karlstad får nytt vårdboende – ersätter Gunnern

Publicerad:
Karlstad får ett nytt vårdboende. Arkivbild från ett vårdboende i Zakrisdal. Foto: Helena Dahlgren

Karlstads kommun bygger nytt vårdboende i östra Karlstad med plats för 60-70 vårdtagare, skriver man i ett pressmeddelande på onsdagen.

Det nya vårdboendet ska ersätta Gunnern som ligger på Rud i Karlstad. På det nuvarande boendet finns 48 platser, men det nya boendet ska alltså erbjuda mellan 60 och 70 platser.

– I den lokalutredning som genomfördes 2021 framkom det att Gunnern är i behov av omfattande renovering. En renovering skulle kräva en evakuering av boendet och vi ser därför att det i det här fallet är bättre att bygga ett helt nytt boende anpassat efter dagens behov, säger Christian Holm Barenfeld, ordförande, vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

Enligt den demografiska utvecklingen i Karlstads kommun ökar andelen äldre och då främst antalet 80-plussare. I den åldersgruppen finns de flesta som behöver särskilt boende enligt kommunens pressmeddelande.

– Vi är överens om att vi i Karlstad behöver fler boenden för att kunna hantera den demografiska utvecklingen i Karlstad. Vi behöver helt enkelt säkerställa att det finns bra boenden för våra äldre även i framtiden, fortsätter Christian i pressmeddelandet.

Trots att kommunen arbetar med att öka de äldres självständighet och möjlighet att bo kvar hemma längre, ser man att behovet av fler vård- och trygghetsboendeplatser ökar.

Vård- och omsorgsförvaltningen får också i uppdrag av kommunen att tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen ta fram en plan för vilka vårdboenden som kommer att behöva ersättas samt vilka som går att rusta upp eller renovera.

Behov av fler platser på äldreboenden i Karlstad

Artikeltaggar

KarlstadRudVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare