Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad får nytt vårdboende – ersätter Gunnern

Publicerad:
Karlstad får ett nytt vårdboende. Arkivbild från ett vårdboende i Zakrisdal. Foto: Helena Dahlgren

Karlstads kommun bygger nytt vårdboende i östra Karlstad med plats för 60-70 vårdtagare, skriver man i ett pressmeddelande på onsdagen.

Det nya vårdboendet ska ersätta Gunnern som ligger på Rud i Karlstad. På det nuvarande boendet finns 48 platser, men det nya boendet ska alltså erbjuda mellan 60 och 70 platser.

– I den lokalutredning som genomfördes 2021 framkom det att Gunnern är i behov av omfattande renovering. En renovering skulle kräva en evakuering av boendet och vi ser därför att det i det här fallet är bättre att bygga ett helt nytt boende anpassat efter dagens behov, säger Christian Holm Barenfeld, ordförande, vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

Enligt den demografiska utvecklingen i Karlstads kommun ökar andelen äldre och då främst antalet 80-plussare. I den åldersgruppen finns de flesta som behöver särskilt boende enligt kommunens pressmeddelande.

– Vi är överens om att vi i Karlstad behöver fler boenden för att kunna hantera den demografiska utvecklingen i Karlstad. Vi behöver helt enkelt säkerställa att det finns bra boenden för våra äldre även i framtiden, fortsätter Christian i pressmeddelandet.

Trots att kommunen arbetar med att öka de äldres självständighet och möjlighet att bo kvar hemma längre, ser man att behovet av fler vård- och trygghetsboendeplatser ökar.

Vård- och omsorgsförvaltningen får också i uppdrag av kommunen att tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen ta fram en plan för vilka vårdboenden som kommer att behöva ersättas samt vilka som går att rusta upp eller renovera.

Behov av fler platser på äldreboenden i Karlstad

Artikeltaggar

KarlstadRudVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.