Hoppa till huvudinnehållet

Dans-Per från Lerins lärlingar gör show med Malte Hallquist: ”Mycket känslor”

Publicerad:
Malte Hallquist, Ia Pettersson Testouri och Per Anteryd har en show på gång.
Malte Hallquist, Ia Pettersson Testouri och Per Anteryd har en show på gång. Foto: Carl Edlom

Dans, musik och humor. Ia Pettersson Testouri och närmare 40 dansare från Karlstad dansförening och Dansstudion samlas tillsammans med Ida och Malte Hallquist när "Hela Vintergatan dansar" bjuder upp till glädje på Scalateatern.

Framför spegelväggen i en av salarna på Dansstudion i Karlstad berättar Per Anteryd engagerat om "Hela Vintergatan dansar" – den kommande showen på Scalateatern där han är en av de medverkande. Genom bland annat tv-serien "Lerins lärlingar" har han blivit en ambassadör för dansens förmåga att skapa glädje, styrka och gemenskap.

– Det blir en föreställning med mycket känslor, säger Per Anteryd.

– En hel del allvar också, men framförallt en massa, massa glädje.

Per ingår i dansgruppen Stjärnorna som deltar tillsammans med Månarna, namnen på grupperna är bakgrunden till föreställningens namn.

– Vi har olika funktionsvariationer, fortsätter Per.

– Vi som dansar i Stjärnorna är vuxna. Månarna är yngre, de är i högstadieålder.

Ytterligare en ungdomsgrupp – Center Dance Company – är med och totalt medverkar närmare 40 dansare. Initiativtagare till arrangemanget är Dansstudions Ia Pettersson Testouri och estradören och podcast-profilen Malte Hallquist.

– Alla har det gemensamt att de älskar dans och älskar att mötas i dans, säger Ia Pettersson Testouri.

– De som är med blir förebilder för varandra och allt är tillåtet. En stor grej med föreställningen är att skapa möten. Det är inspirerande både för mig som jobbar med dans, de som deltar och för publiken. Alla får gå utanför den vanliga boxen.

Glädjen är central i föreställningen ”Hela Vintergatan dansar”.
Glädjen är central i föreställningen ”Hela Vintergatan dansar”. Foto: Carl Edlom

Motvikt till det tråkiga

Malte Hallquist berättar att han och Ia Pettersson Testouri länge har närt tankar på att göra någonting tillsammans. De har setts i olika sammanhang genom åren, men det är först nu som idéerna förverkligas.

– Det har hänt en massa tråkigt den senast tiden och det här får bli en motvikt till det, menar Malte Hallquist.

– Ur pandemin till Putins krig. Det är helt galet.

– Vi behöver få glömma för en stund. Så vi kan få energi att orka med allt, säger Ia.

Per:

– Nu när det är tråkiga tider i världen så behöver vi få skratta, känna glädje. Det vill vi ge med föreställningen. Ge människor en chans att känna sig glada. Många har suttit på en soffa under pandemin, nu kan man gå ut och få uppleva något roligt.

I "Hela Vintergatan dansar" kommer Maltes dotter Ida Hallquist att sjunga tillsammans med ett band. Många förknippar henne med rollen som Fanny i tv-serien "Ack Värmland".

– Ida kommer att sjunga en massa olika låtar som de andra dansar till, säger Malte som axlar rollen som konferencier.

– Jag ska köra några prator bland annat. Showen ska ha en touch av allvar, men vi vill framförallt att publiken går där ifrån med en känsla av att livet kan vara underbart härligt också, det är inte bara elände.

”Nu när det är tråkiga tider i världen så behöver vi få skratta, känna glädje”, säger Per.
”Nu när det är tråkiga tider i världen så behöver vi få skratta, känna glädje”, säger Per. Foto: Carl Edlom

"Dans är mitt allt”

När Per Anteryd börjar prata om vad dansen betyder för honom bubblar orden ur honom.

– Jag har dansat i 15 år. Dansen är en stor del av mitt liv. När jag började tyckte jag först att det inte var något för mig, men ju fler lektioner jag gick på och ju mer jag lärde mig – desto mer tyckte jag om det. Jag började gilla det mer och mer, i dag älskar jag det.

Om du försöker sätta fingret på vad i dansen som fångat dig?

– Tidigare var jag väldigt vilsen i livet. Jag visste inte vem jag var. Dansen hjälper mig när jag är ledsen eller arg, jag kan dansa mig glad och lycklig. Jag släpper omvärlden en stund. Dansen har fått mig att våga mer, ta för mig. Mitt liv har blivit så mycket enklare genom dansen, har jag det jobbigt blir allt bättre om jag bara får dansa ut. Jag älskar dans, dans är mitt allt.

Tillsammans med Ia har Per utvecklat en egen dansstil som de kallar för "Ia och Per-style". Ia beskriver den som "showig", Per håller med.

– Det är showdans! Det ska vara fart. Jag tackar Ia för mitt dansande, det är mycket hennes förtjänst. Jag kallar henne min skyddsängel.

"Hela Vintergatan dansar" arrangeras på Scalateatern den 3 april. Malte Hallquist är även aktuell med podcasten ”Insikter från utsikter”.

Med dansen som livsstil: ”Det kräver sitt psyke”Ia på Dansstudion: "Dansen blev en brinnande kraft"

Artikeltaggar

Ack VärmlandDansDansstudionHumorIda HallquistKändisarLars LerinLerins lärlingarMalte HallquistMänskligtMusikNöje/KulturPer AnterydSamhälleTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.