Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandeln tror på rekordpåsk: ”Det är glada tider vi verkar i”

Publicerad:
Så här välfyllda börjar de norska bilarnas bagageutrymmen bli igen, efter en tur till Sverige. Och påsken lär inte blir ett undantag från den regeln.
Så här välfyllda börjar de norska bilarnas bagageutrymmen bli igen, efter en tur till Sverige. Och påsken lär inte blir ett undantag från den regeln. Foto: Audun Braastad/NTB/TT

En sen påsk innebär också startskottet för grillsäsongen.

Ett två-i-ett-besök för norrmännen och gränshandlarna jublar.

Och gränshandeln är redan tillbaka på 2019 års nivåer.

Efter ett par svåra år, med pandemi och gränshinder, är gränshandeln nu tillbaka på nivåer liknande de som fanns innan coronavågen svepte över världen. Det säger företrädare för ett par av de större butikerna längs gränsen.

Och bättre kan siffrorna bli med den påsk som står för dörren.

– Nu är första riktiga våren på två år som de kan resa som de vill över gränsen, säger en glad Torbjörn Swartz, vd för matvarukedjan Maximat.

Torbjörn Swartz, vd för Maximat med butiker i Charlottenberg och Töcksfors, säger att handeln är tillbaka på 2019 års nivåer.
Torbjörn Swartz, vd för Maximat med butiker i Charlottenberg och Töcksfors, säger att handeln är tillbaka på 2019 års nivåer. Foto: Helena Karlsson

De är alltså norrmännen, som under vecka 14 inleder sin påskhandel i Sverige.

– Vi tror att påsken är speciellt efterlängtad i år och dessutom blir det starten på grillsäsongen eftersom påsken är sen i år. Så vi tror på en rekordpåsk.

Korv och dryck

Även Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenberg, ser fram emot storhelgen.

– Det är så mycket så det går inte att beskriva. Det är tre år sedan vi hade en riktig påsk så det här ser vi verkligen fram emot.

Tror du norrmännen också gör det?

– Ja, de ser fram emot påsken i vilket fall, men nu får de möjligheten att åka över och handla i Sverige, säger han och berättar att det är efterlängtat från de norska kundernas sida.

– Redan i höstas när det öppnade lite hörde vi ”Äntligen får vi vara tillbaka”. De vill själva bestämma var de ska handla, de vill inte bli styrda.

Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenbergs shoppingcenter, säger att man tar höjd för en rekordpåsk.
Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenbergs shoppingcenter, säger att man tar höjd för en rekordpåsk. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

På frågan hur butikerna laddar upp inför det som kan bli en rekordpåsk blir svaret:

– Vi laddar upp i alla hyllor. Vi har varit lite fundersamma på om de hade hittat nya rutiner under pandemin, men det är samma vanliga varor de frågar efter, som färskvaror, konfektyr och kött. Nu börjar också grillsäsongen så det är olika korvar och grillprodukter. Och dryck! Det är något många säljer enormt av, säger Torbjörn Swartz.

Som amerikaner

Även Kaj Hänninen säger att köttet är eftertraktat, särskilt en produkt.

– Ska man prata specifikt vad norrmän vill ha så är det lamm. Norrmännens påskfirande är större än vårt och allt är lite mer.

Även på godisfronten?

– Ja, de är lite amerikaner där. Lösgodis är naturligtvis det största, men de köper även annat godis.

Påsken är stor i Sverige, men betydligt större i Norge. Därför tror handlarna på en riktigt bra påsk nu när norrmännen åter kan åka fritt över gränsen.
Påsken är stor i Sverige, men betydligt större i Norge. Därför tror handlarna på en riktigt bra påsk nu när norrmännen åter kan åka fritt över gränsen. Foto: Lisa Olaison

Den lilla, lilla hotbild som skulle kunna hindra påsken 2022 att nå rekordnivåer är det som professorerna brukar kalla för bränslepriserna. Men Torbjörn Swartz tror inte att de sätter stopp för storhelgen, men:

– Vi går och funderar på hur det blir resten av året. Vi har kunder som kör 20 mil enkel väg och är det en femma dyrare per mil så blir det pengar, menar han innan han säger:

– Men det är glada tider vi verkar i.

Artikeltaggar

Årjängs kommunCharlottenbergDagligvaruhandelEda kommunGränshandelHandelHypermatKaj HänninenLivsmedelMaximatNorgeSamhälleTöcksforsTorbjörn Swartz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.