Efter smågalen avslutning – Hagfors klart för kvalfinal till allsvenskan

Publicerad:
Hagfors David Andersson satte 6–0-målet assisterad av Johan Jonasson i segern borta mot IBK Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Hagforsledning 7–0 blev till 7–4 och 8–6 i tredje perioden.

Men HIBS höll undan borta mot Lidköping och är vidare till kvalfinal efter seger 9–6 och 2–0 i matcher.

– Det sticker ut att vi släppte in så många mål så pass sent i matchen. Men sett över 60 minuter gjorde vi en jätte, jättebra prestation, säger HIBS-tränaren Niclas Andersson.

Hagfors IBS tog hem division 1 västra med stor marginal och i lördags startade kvalet mot allsvenskan. Fyra lag gör upp om en plats och i semifinalmatch ett i bäst av tre vann Hagfors hemma mot IBK Lidköping med 6–5 efter förlängning.

HIBS hade i kväll med andra ord matchboll när serien vände ner till Lidköping för match två. Första perioden slutade 0–0 och 8–8 i skott, men i den andra växlade Hagfors upp, och det rejält.

Tidigt i andra perioden gjorde gästernas Jesper Karlsson 1–0 på ett distansskott och några minuter senare fyllde Lucas Söderström på med 2–0 för HIBS. På bara 13 sekunder kom sedan 3–0 och 4–0 för bortalaget vilket var ställningen inför den tredje perioden.

Hemmalaget vaknade

Drygt tre minuter in i tredje satte Henrik Österås 7–0 för ett Hagfors som gick mot en kassaskåpssäker seger. Men på cirka sex minuter gjorde Lidköping fyra raka mål till 4–7 innan Rasmus Ericsson fixade 8–4 till bortalaget och då var det drygt fem minuter kvar av tredje perioden.

Hemmalaget svarade blixtsnabbt med 5–8-reducering och med en och en halv minut kvar av tredje kom även 6–8. Lidköping spelade utan målvakt och pressade på framåt för ännu en reducering och det blev en minirysare. Med en sekund kvar kom 9–6 i tom bur av gästernas Jesper Karlsson och Hagfors är klart för kvalfinal med 2–0 i matcher.

– Man får vara ärlig och säga att det blev en liten lättnad på slutet med tanke på att vi höll undan, säger HIBS coach Niclas Andersson och fortsätter:

– Vi gjorde två och en halv otroligt bra perioder, och sedan var Lidköping ruskigt, ruskigt starka i powerplay och med utplockad målvakt. De gjorde lite slumpmål, men också många väldigt bra prestationer.

– Att vi släppte in sex mål mot Lidköping är inte så jäkla konstigt, för det är ett bra offensivt lag. Men det är klart att det sticker ut att vi släppte in så många mål så pass sent i matchen. Men sett över 60 minuter gjorde vi en jätte, jättebra prestation och vi är supernöjda med 50 av 60 minuter.

– Vi är också i ett läge där matcher ska vinnas och det får se ut lite hur som helst höll jag på att säga, för vi ska hitta vägar att vinna. I dag hittade vi en väg genom att vara ruskigt bra de första 50 minuterna. Jag är jättestolt över insatsen på bortaplan, mitt i veckan, efter en lång bussresa.

Hagfors Rasmus Ericsson var nöjd efter baljan till 8–4 i tredje perioden. Jesper Larsson assisterade till målet.
Hagfors Rasmus Ericsson var nöjd efter baljan till 8–4 i tredje perioden. Jesper Larsson assisterade till målet. Foto: Thomas Kühnel

”Vann rättvist”

Men efter Lidköpings reducering till 6–8 i slutet på tredje perioden var det som sagt lite nervigt i Hagforslägret.

– Ja, absolut, och båda lagen hade tagit timeout så spelet bara rullade på. Men vi hade tillräckligt många matchvinnare och vi gjorde en tillräckligt bra match för att vinna med några mål. Över två matcher vann vi den här serien rättvist.

I kvalfinalen väntar antingen Skoghalls IBK eller IBK Kungälv. Skoghall leder med 1–0 i matcher och nästa spelas i morgon kväll.

Matchfakta

IBK Lidköping – Hagfors IBS 6–9 (0–0, 0–4, 6–5)

Skott: 31–38 (8–8, 4–17, 19–13)

Hagfors vidare med 2–0 i matcher.

Mål, Hagfors: Jesper Karlsson 2, Lucas Söderström 2, Johan Jonasson, David Andersson, Henrik Österås, Rasmus Ericsson, Noel Michelsson.

Hagforsjubel på slutsignalen.
Hagforsjubel på slutsignalen. Foto: Thomas Kühnel
Niclas Andersson är tränare för Hagfors IBS som är klart för kvalfinal.
Niclas Andersson är tränare för Hagfors IBS som är klart för kvalfinal. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Division 1 västra herrHagfors IBSInnebandyNiclas Andersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare