Hoppa till huvudinnehållet

Bokcaféet försvarar Värmlandsmontern

Publicerad:
Värmlandsmontern är en institution på bokmässan, men i höst lutar det åt att det inte blir något av med Värmlands medverkan.
Värmlandsmontern är en institution på bokmässan, men i höst lutar det åt att det inte blir något av med Värmlands medverkan. Foto: Cecilia Wallin

Också föreningen Karlstads bokcafé sällar sig nu till Värmlandsmonterns försvarare.

Diskussionen som pågår inom Region Värmland just nu handlar om årets bokmässa och som planen ser ut nu, kommer det inte att bli någon Värmlandsmonter då, trots att mässan ska återupptas i vanlig form efter pandemin.

– Vi har sagt att vi planerar inte för deltagande i år, sa regionens kulturchef Ulf Nordström, när NWT under tisdagen kunde avslöja icke-planerna.

Lång tradition

Hur det blir med Värmlandsmontern på längre sikt är inte sagt, men Karlstads bokcafé är tydliga: de vill ha montern kvar. Under föreningens årsmöte på tisdagen ställde sig medlemmarna bakom det uttalande som föreningen Värmlandslitteratur redan gjort med rubriken ”Lägg inte ner Värmlandsmontern på bokmässan”.

Värmland har varit med på mässan sedan 1989 och har enligt föreningarna gjort nytta på många sätt:

”Den har stärkt varumärket Värmland, den har inspirerat till turistresor och den har skapat en mötesplats där värmlandsförfattarna kunnat möta sina läsare, även utombys sådana. Här har flera generationer av kända och mindre kända författare fått möjligt att berätta om sitt skrivande, en viktig scen inte minst för många nya skribenter. Här har utflyttade värmlänningar i Göteborgsområdet kunnat hålla fortsatt kontakt med den värmländska litteraturen. Även för många ditresta värmlänningar har montern blivit en plats dit man återvänt år efter år. Kaffet, bokpratet och försäljningen har gjort den till en uppskattad träffpunkt för litterärt intresserade från hela landet.”

Värmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”Hård föreningskritik mot regionens planer: ”Värmlandsmontern är en träffpunkt”Bengt Berg: Synd att Värmland kastar in handduken

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgKarlstadKarlstad BokcaféLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandUlf NordströmVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.