Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska kommuner dåliga på att återvinna aska – bara en av tolv ställer krav

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Tolv värmländska kommuner har avtal om förbränning av avfall.

Men endast en av dessa ställer krav på att värdefulla råvaror tas till vara på.

Enligt en ny kartläggning genomförd av miljöföretaget Ragn-Sells, ställer majoriteten av Värmlands kommuner inga krav när det handlar om att ta vara på värdefulla råvaror ur avfall som förbränns.

När avfall förbränns bildas flygaska som innehåller miljöfarliga ämnen, men också värdefulla råvaror som kan återvinnas. Det rör sig bland annat om kalium, natrium och kacium i saltform.

– En stor del av värmlänningarnas avfall går till energiåtervinning. Därför måste Värmlands kommuner ta ansvar för en hållbar hantering när avfall förbränns och blir till fjärrvärme och el. Ett återvinningskrav på restprodukter vid avfallsförbränning är ett viktigt steg på vägen, säger Mikael Hedström, vd på Ragn-Sells Treatment & Detox i ett pressmeddelande.

12 av Värmlands 16 kommuner uppger att de har avtal om förbränning av avfall, men endast en av dessa - Kristinehamns kommun - uppger att de ställer krav på att viktiga råvaror i avfallet ska utnyttjas i samband med förbränningen.

– Många kommuner är både leverantörer av avfall till kraftvärmeverken och användare av den fjärrvärme och el som produceras. Vi vill uppmana ansvariga kommunpolitiker i Värmland att inleda en dialog om hur askan från kraftvärmen ska tas tillvara för att komma till nytta om och om igen, säger Mikael Hedström i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ÅtervinningKlimatMiljöNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.